Asiantuntija: Ruotsi näkynyt vahvemmin Turkin Nato-uutisoinnissa: "Suomi mainittu aina sivulauseessa"

Mikä on kääntämässä Erdoganin pään Nato-kysymyksessä? 9:26
Suomen Lähi-idän instituutin säätiön asiamies Anu Leinonen kertoo MTV Uutisille, että Presidentti Niinistön vierailu ei ole näkynyt Turkissa television uutislähetyksissä

Presidentti Sauli Niinistö tapaa tänään Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin Ankarassa. Odotettavissa on, että tapaamisessa saadaan viimein kuulla, että Turkki on valmis ratifioimaan Suomen Nato-jäsenyyshakemuksen.

Suomen Lähi-idän instituutin säätiön asiamies Anu Leinonen kertoo MTV Uutisille, että Niinistön vierailu ei ole näkynyt paikallisissa television uutislähetyksissä. Tämä johtuu siitä, että Itä-Turkissa maanjäristysalueella on ollut isot tulvat, joten uutisointi on keskittynyt tulviin, maanjäristyksen jälkitöihin ja tulossa oleviin vaaleihin.

– Katsomissani eilisillan uutislähetyksissä ei ollut mitään Niinistön vierailusta. Toissapäivänä oli AKP-puoluetta tukevalla kanavalla lyhyt maininta siitä, että Suomen presidentti on tulossa käymään ja että odotetaan, että Nato-jäsenyys hyväksytään.

Leinosen mukaan muualla uutisissa vierailu on kyllä näkynyt esimerkiksi AKP-puoluetta tukevilla sivuilla. Myös opposition median puolella Niinistön käynti on noteerattu.

Niinistö itse on sanonut, että Nato-jäsenyyden ratifiointi on odotettavissa vierailun aikana. Leinonen kertoo, että tämän lisäksi myös  Erdoganin tiedottaja on sanonut varmoilla äänenpainoilla, että päätös on tulossa.

Leinonen kertoo, että koko jäsenyysprosessin ajan Ruotsi on ollut Suomea enemmän esillä Turkin mediassa. Esimerkiksi Ruotsin mielenosoituksista on näytetty videokuvaa.

– Suomi on aina mainittu jotenkin sivulauseessa, että (Ruotsia koskevat) vaatimukset koskevat myös Suomea, mutta täältä (Suomesta) ei ole saatu muhevia otsikoita.

Leinonen kertoo kaikkien merkkien viittaavan nyt siihen, että Ruotsin jäsenhakemuksen ratifiointia joudutaan odottamaan vielä jonkun aikaa.

"Suhtautuminen Suomen Nato-jäsenyyteen ei suoraan kytköksissä Turkin vaaleihin"

Leinonen ei usko, että Erdoganin myönteinen suhtautuminen Suomen Nato-jäsenyyteen olisi kytköksissä suoraan Turkissa lähestyviin vaaleihin.

– Vaalit ovat 14.5. ja parlamentin pitää mennä pian vaalitauolle. Eli, jos halutaan hyväksyntä, se olisi hyvä saada ennen sitä.

Leinonen kertoo, että turkkilaisista suuri osa pitää itseään enemmän länsimaalaisana kuin Lähi-Itään kuuluvana ja samalla he kannattavat vahvaa Turkkia.

Retoriikka on hyvin kansallismielistä, mutta myös länteen halutaan pitää hyviä suhteita. Länsi on Turkille taloudellisesti todella tärkeä.

– Asiantuntijat ovat huomauttaneet, että (Nato-) painostus on ollut aika kovaa sekä Yhdysvalloissa että EU:ssa ja asiaa on pidetty koko ajan esillä.

Lue myös:

    Uusimmat