Asiantuntija ottaa tiukat keinot käyttöön uutuusohjelmassa: 10-vuotias Rasmus kannetaan "hiljaisuusmatolle" – tästä on kyse

Suomen Supernanny Pia Penttala kertoo lastenkasvatusvinkkejä 5:46
Pia Penttala on Suomen Supernanny.

Supernanny Suomi -ohjelmassa asiantuntija ottaa käyttöön tiukat keinot, kun vantaalaisperheen lapsia ei saada tottelemaan.

Savolaisten perheessä Vantaalla äiti Heidi ja isä Marko ovat kutsuneet paikalle Supernannyn, sillä perheen lapset Peppi, 2, Julius, 8, ja Rasmus, 10, aiheuttavat vanhemmille päänvaivaa. Rasmus kiukustuu jaksossa useaan otteeseen ja tästä syystä yli 20 vuotta lastensuojelualalla toiminut erityistason psykoterapeutti, Pia Penttala ohjaa hänet kiukkukohtauksen käynnistyttyä perheen kodin portaikkoon rauhoittumaan.

– Rasmuksen kanssa tässä tilanteessa päädyin käyttämään hiljaisuusmattoa sen vuoksi, että hän toistuvasti ei sopeutunut siihen sääntöön, mikä oli yhteisesti sovittu. Huomasin, että hän ei rauhoitu, vaan kierrokset lähtevät koko ajan vain korkeammalle ja korkeammalle, että on lapsen etu, että hänet pysäytetään siitä tunnetilasta, Penttala perustelee.

Perheen äiti toteaa jaksossa, että hiljaisuusmatto tuntui radikaalilta ratkaisulta, siltä poikaa ei pyydetty siirtymään, vaan hänet siirrettiin matolle.

– Hiljaisuusmatto tuntui aluksi ihan järkyttävälle. Minun oli vaikea pysyä pois välistä, kun Pia piti Rasmusta siinä, Heidi toteaa.

Penttala kuitenkin uskoo, että hiljaisuusmatolla voi olla paljon positiivisia vaikutuksia.

– Lapsi tietää, että saa myös näyttää huonot tunteensa. Huutamisella ei kuitenkaan saa sitä, mitä itse haluaa. Tärkeää on myös se, että kun se huono tunnetila on saatu katkaistua lapselta, niin ollaan yhdessä aikuisen kanssa siinä hiljaisuusmatolla niin, että saadaan se mieli paremmaksi. Tarkoitus ei ole vain rangaista, vaan löytää niitä keinoja, että miten olla aikuisen kanssa, Penttala toteaa.

Hyvin nopeasti jaksossa selviää, että hiljaisuusmatolla on positiivinen vaikutus Rasmuksen riehakkaaseen käytökseen.

– Vaikka tilanne näytti aika hurjallekin, niin todella nopeasti Rasmus halusi kaivautua kainalooni ja jäädä siihen siliteltäväksi. Rasmus lähti nopeasti myös kertomaan vanhemmille, että hän tykkää, kun häntä silitellään, Penttala kuvaa.

Supernanny Suomi tiistaina 5.3. klo 21 alkaen AVAlla ja mtv-palvelussa.

Lue myös:

    Uusimmat