Asiantuntija huolestui heinolalaisen perheen kaoottisesta tilanteesta – keksi yksinkertaiset säännöt: "Tapahtui isompi muutos, kuin mitä olisin edes voinut kuvitella"

Kuria vai kaveruutta? - Suomen Supernannyn kasvatusvinkit 7:02
Suomen Supernanny Pia Penttala vieraili Huomenta Suomi -ohjelmassa.

Asiantuntija Pia Penttala kohtasi suomalaisperheen, jossa suurin haaste ovat miltei kaikki arkeen liittyvät askareet.

Heinolassa asuvassa Valjakan perheessä on totuttu lasten tappeluun ja kovaan huutoon. Suomen Supernanny Pia Penttala astui taloon aikeinaan palauttaa perheessä määräysvalta niille, joille se kuuluu: perheen vanhemmille.

Tilanteessa oli kuitenkin otettava huomioon, että kuusivuotiaalla Karlalla oli pian edessään käsileikkaus, jossa osa hermostosairauden aiheuttamista kasvaimista poistetaan.

Penttalan mielestä on selvää, että lapselle tehtävä suuri leikkaus vaikuttaa vanhempien käytökseen. Hän muistuttaa samalla, että tapa, jolla vanhemmat näyttävät omia tunteitaan lapsille vaikuttaa paljon siihen, minkälainen tunnemaailma lapselle kehittyy.

– Vanhemmat toimivat omine tunteineen lasten peileinä. Myös vaikeista ja raskaista tunteista on tärkeä puhua lapsen kanssa – siten lapsi oppii käsittelemään itse omia vastaavia tunteitaan, Penttala sanoo.

Kun leikkaus oli onnistuneesti ohi, Penttalan luomat uudet säännöt otettiin kunnolla käyttöön. Pienistä lipsumisista huolimatta lasten ja vanhempien yhteistyö alkoikin sujua, kun tytöt huomasivat, etteivät vanhemmat enää anna periksi.

– Kun sanon, että jokin asia tehdään näin, tytöt uskovat sen yllättävän nopeasti, isä Kimmo sanoo iloisena.

Pienet topakat tytöt yrittävät edelleen jossain määrin määrätä tahdin, mutta vanhemmat ovat onnistuneet vetämään tilanteissa pidemmän korren. Enää päällimmäisin tunne ei ole se, että lapsen pyörittävät asioita.

– Tässä perheessä tapahtui isompi muutos, kuin mitä olisin edes voinut kuvitella, Penttala sanoo silminnähden tyytyväisenä.

Supernanny Suomi tiistaisin klo 21 AVAlla ja mtv-palvelussa.

Lue myös:

    Uusimmat