Mainos

Asiantuntija odotti Sipilän eroilmoitusta jo vaali-iltana: "Tulos on epäluottamuslauseena kovaa luokkaa"

5:19
Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja kommentoi keskustan puheenjohtajatilannetta MTV Uutiset Livessä.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja kommentoi keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän eroilmoitusta MTV Uutiset Livessä.

Pääministeri Juha Sipilä jättää keskustan puheenjohtajuuden syyskuussa. Sipilä kertoo asiasta blogissaan sekä Twitter-tilillään.

– Vaalitulos ei jätä minulle mahdollisuuksia. Nyt koolla oleva puoluehallitus päätti pyynnöstäni kutsua koolle ylimääräisen puoluekokouksen, joka valitsee Keskustalle uuden puheenjohtajan 7. syyskuuta 2019. Hoidan puheenjohtajan tehtävää siihen saakka, hän kirjoittaa.

Sipilä aikoo kommentoida päätöstään seuraavan kerran pääsiäisen jälkeen.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä kommentoi tilannetta MTV Uutiset Livessä.

– Ensin mielenkiinto kohdistuu siihen, mikä on keskustan linjaus hallitustunnustelujen ja -neuvottelujen suhteen. Puoluehallitus ilmoitti, että vaalitulos antaa vahvan suunnan oppositioon ja vähän reunaehtoja tehtiin, Jokisipilä sanoo.

– Sen jälkeen täytyy sitten odottaa, että minkälaista keskustelua puolueessa aletaan käydä, ennen kuin aletaan listata niitä nimiä, ketkä syyskuussa alkavat tavoitella keskustan puheenjohtajuutta.

Äänestäjien kannanotto

Ennen puheenjohtajaehdokkuuksien julkistamista keskustassa todennäköisesti käsitellään vaalitulos perusteellisesti läpi.

– Varmasti puidaan, että millainen viesti ja kannanotto äänestäjien suunnasta eduskuntavaalien tulos on siihen politiikkaan, mitä keskusta Juha Sipilän johdolla edusti ja teki, arvioi Jokisipilä.

– Keskustelua varmasti käydään myös siitä, mikä on keskustan pitkä aatteellinen ja historiallinen linja, toteutuuko se nykyään tyydyttävällä tavalla ja pitääkö siihen tehdä Sipilän väistyessä jotain "reivauksia" johonkin suuntaan.

Tuon keskustelun käynnistyessä nähdään luonnollisesti se, ketkä keskusteluun aktiivisesti osaa ottavat.

– Ja myös se, ketkä ovat mahdollisia kandidaatteja osallistumaan keskustan ylimääräisessä puoluekokouksessa syyskuussa puheenjohtajakamppailuun, asiantuntija lisää.

Markku Jokisipilä uskoo, että keskustan linja tulee valikoitumaan niin sanotun alkiolaisuuden ja city-keskustalaisuuden välillä.

Asiantuntija ei halua vielä arvioida kumpaan suuntaan Sipilän seuraajaniminä esiin nostetut Annika Saarikko, Katri Kulmuni ja Antti Kaikkonen ovat kallellaan.

– Tässä kohtaa on varmaan vielä parempi odottaa, että he pääsevät itse sanomaan sanottavansa ja tekemään analyysinsä vaalituloksesta, Jokisipilä toteaa.

– Voin sanoa, että ehkä kukaan heistä ei mene suoraan mihinkään täsmälliseen laariin suoraan. Kaikilla on ajattelussaan molemmat puolet edustettuna. Vielä on liian aikaista laittaa nimilappuja näiden kolmen henkilön päälle.

Äänestäjä päättää

Sipilä totesi itse twiitissään, että hänellä ei ollut muita vaihtoehtoja kuin ilmoittaa erostaan kunnallisvaalien murskatappion jälkeen.

– Hän oli siinä ihan oikeassa. Kun ottaa keskustan Suomen itsenäisyyden ajan heikoimman vaalituloksen huomioon, huolimatta talouspoliittisista onnistumisista, se on äänestäjä, joka viime kädessä päättää, Markku Jokisipilä pohtii.

– Kyllä tuo vaalitulos on epäluottamuslauseena kovaa luokkaa. Odotin itse asiassa, että Sipilä olisi saattanut tehdä tämän ilmoituksensa jo vaali-iltana.

Lisää aiheesta

  Aiemmat livelähetykset

  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja