Mainos

Asiantuntija: Obaman tärkein tehtävä on saada talous nousuun

Ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista arvioi, että presidentti Barack Obaman tärkein tehtävä uuden virkakauden alussa on saada Yhdysvaltain talous nousuun.

Aaltolan mukaan asuntokauppa ja yksityinen kulutus ovat jo lisääntyneet.

– Keskeistä on saada talouskasvu nyt aikaan; sillä liittovaltion velat saadaan kuriin. Aamerikkalainen kuluttaja on koko globaalin talouden veturi ja tässä suhteessa on positiivisia merkkejä havaittavissa, Huomenta Suomessa vieraillut Aaltola kertoi.

Yhdysvaltain kannalta merkittäviä asioita ovat myös sotilaallisen painopisteen siirtyminen Tyynen valtameren alueelle sekä vapaakauppasopimukset, joita maa on solmimassa muun muassa Japanin ja Etelä-Korean kanssa.

– Noin 60 prosenttia Yhdysvaltojen varsin mittavista, ylivertaisista sotilaallisista resursseista tulee siirtymään Tyynelle valtamerelle, ja tämä tarkoittaa sitä, että sotilaallinen suhde Euroopan Unioniin tulee vähenemään. Se tarkoittaa myös sitä, että Euroopan Unionin, Suomi mukaan lukien, täytyy sitten sijoittaa enemmän resursseja turvallisuusongelmien hoitamiseen lähialueilla.

Ensimmäinen vuosi ratkaiseva

Aaltolan mielestä Obaman ensimmäinen kausi alkoi idealistisissa tunnelmissa. Nyt Obama on kokeneempi ja tehokkaampi, mikä on näkynyt viime aikoina kovempina otteina suhteessa kongressiin.

– Ensimmäisen kauden alussa Obama pyrki keskustelemaan ja tekemään kompromisseja, jotka eivät johtaneet mihinkään. Tämä Yhdysvaltain presidentin toisen kauden ensimmäinen vuosi on nyt se, jolloin pitää tehdä isoja asioita. Jos ensimmäisenä vuonna ei onnistu, sitten katseet kääntyvät jo uusiin ehdokkaisiin, jotka tavoittelevat ehdokkuutta, Aaltola totesi.

Aaltola näkee Yhdysvaltain kannalta merkittävimpinä asioina nyt juuri sotilaallisen painopisteen siirtymisen Tyynelle merelle sekä Pohjois-Atlantin vapaakauppasopimuksen.

– Jos nämä kummatkin onnistuvat, Obama pääsee historian kirjoihin.

Yhdysvalloissa vietetään tänään Obaman toisen kauden virkaanastujaisia.

(MTV3)

Katso tutkija Mika Aaltolan haastattelu: (Huomenta Suomi 21.1.2013)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja