Mainos

Asiantuntija: Lontoon kaltainen tornitalopalo ei todennäköinen Suomessa – tiukemmat turvallisuusvaatimukset

2:02

Suomalaisen paloturvallisuusasiantuntijan Juha-Pekka Laaksosen mukaan ulkomailla tapahtuu lähes vuosittain Lontoon kaltainen tornitalon tulipalo. Tavallisesti syttymissyy on julkisivussa käytettävä palava eriste, joka sytyttää talon tuleen. Palo myös leviää usein tätä kautta talon asuntoihin.

Lontoon 24 kerroksisen tornitalon palaminen ei yllättänyt useimpien suomalaisten korkeiden rakennusten paloturvallisuudesta vastaavan L2 Paloturvallisuus Oy:n toimitusjohtaja Laaksosta, sillä vastaavanlaisia tulipaloja tapahtuu lähes vuosittain. Erityisen yleisiä palot ovat arabimaissa.

Laaksonen arvelee Lontoon tornitalon syttyneen talon lämpöeristeistä, mikä onkin yleisin korkeiden talojen syttymissyy.

– Aika ilmeiseltä näyttää, että siellä on jotain palavaa materiaalia julkisivussa, luultavasti palavaa lämpöeristettä. Oikein muulla tavoin tuollaista paloa ei nykyaikaisessa pilvenpiirtäjässä saa aikaiseksi, Laaksonen selvittää.

Korkeampi rakennetaan turvallisemmaksi

Lontoon tornitalon palosta huolimatta Jenni ja Juha Tontti suunnittelevat ostavansa asunnon Helsingin Kalasatamaan kohoavan Majakan 16. kerroksesta.

– Ei se ole mielipiteeseeni vaikuttanut, kyllä luottoa löytyy, Jenni Tontti kertoo luottavansa suomalaiseen suunnitteluun.

Laaksosen mukaan Suomen korkeimmassa rakenteilla olevassa 33.kerroksisessa tornitalossa tulipalo ei olisi mahdollinen, sillä sen julkisivussa on käytetty palamatonta eristettä. Lisäksi jokaisessa asunnossa on useita sprinklereitä.

Paloturvallisuutta lisää myös se, että Kalasataman tornitalossa on useita palomieshissejä.

– (Suomessa) vaatimus on yksi palomieshissi. Sinne toteutetaan kolme palomieshissiä. Ne on tehty niin, että ne toimivat myös tulipalon aikana ja ne on ohjelmoitu niin, että ne hakevat tulipalokerroksesta ensin, Laaksonen huomauttaa ja kertoo myös, että palomieshissit on suunniteltu niin, että myös liikuntarajoitteiset pääsevät ripeästi poistumaan rakennuksesta tulipalon sattuessa.

Lähivuosina Suomeen kohoaa lisää korkeita tornitaloja. Niiden turvallisuusvaatimukset ovat kuitenkin tiukemmat kuin Lontoon vanhassa tornitalossa.

– Järjestelmät on tehty niin, että mitä korkeampi rakennus sitä turvallisemmaksi se rakennetaan, eli ei ole syytä olla huolissaan, Laaksonen vakuuttaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.