Mainos

Sisäministeriö: Suomesta ei löydetty korkeiden rakennusten pintamateriaaleihin liittyviä paloja

Suomessa selvitettiin Lontoon tornitalon palon jälkeen korkeiden rakennusten pintamateriaaleja, sisäministeriöstä kerrotaan. Yhtäkään pintamateriaaleihin liittyvää paloa ei tuolloin havaittu.

– Kävimme säädöksemme läpi ja katsoimme, onko meillä Suomessa Lontoon tornitalon tyyppisiä rakennuksia. Totesimme että ei ole, sanoo sisäministeriön pelastustoimen valmiusjohtaja Janne Koivukoski.

Suomessa palavia pinta- ja eristemateriaaleja ei saa käyttää yli 8-kerroksisten asuinrakennusten ulkoseinissä. Turun Sanomat kertoi runsas viikko sitten, että Turussa kerrostalon julkisivuremontissa oli käytetty palavaa eristemateriaalia, mutta kaupunki määräsi toukokuussa taloyhtiön vaihtamaan eristeen turvallisemmaksi.

– Rakenteellisen suunnittelumme lähtökohta on aina ollut, että jos ovet pidetään kiinni, niin palo rajautuu yhteen palo-osastoon. Pyrimme siihen, että vaikka ikkuna särkyisi, niin palo ei pääse leviämään rakennuksen pintamateriaaleja pitkin muualle, Koivukoski sanoo.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kertoo, että Lontoon Grenfell Tower -tornitalossa käytettyä herkästi syttyvää solumuovilevyä on käytetty myös Ruotsissa. Sama eristemateriaali on ollut SVT:n mukaan osallisena ainakin kymmenessä rajussa tulipalossa Ruotsissa.

"Ongelmana EU-standardit"

Ison paloturvallisuusongelman aiheuttavat puuttuvat EU-standardit, sanoo turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä. Leinon mukaan nykyisin paloturvallisuustesteissä jäljitellään huoneistopaloa, mutta julkisivumateriaalien testaaminen on jäänyt heitteille.

– Selvitysteni mukaan tämä Englannissa käytetty rakennusmateriaali oli päässyt parhaaseen paloturvallisuusluokkaan. Palotestit eivät tunnista tällaista pintaelementtimallia, jossa pinnassa on alumiinia ja välissä palavaa materiaalia, Leino harmittelee.

– Palotestimenetelmä pitäisi kehittää nimenomaan julkisivupaloihin. Voitaisi kokeilla, että kun huoneistopalo leviää julkisivuun, niin miten mikäkin materiaali käyttäytyy.

Suomessa korkeissa rakennuksissa sekä pintamateriaalilta että eristeeltä vaaditaan palonkestävyyttä. Leino ei uskokaan, että Suomessa Lontoon tornitalon palon kaltaista paloa pääsisi tapahtumaan. Sen sijaan matalissa asuintaloissa, esimerkiksi omakotitaloissa ja rivitaloissa, palavien materiaalien käyttöä ei ole rajoitettu.

– Vastaavanlaista materiaalia (kuin Lontoon tornitalossa) on kuitenkin voitu käyttää Suomessa korjausrakentamisessa ja matalissa rakennuksissa. Mutta mittakaava on paljon pienempi, Leino kertoo.

 

  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.