Mainos

Asiantuntija: Kotona ei tarvitse sietää tätä kylmempää lämpötilaa – vaarana jopa terveyshaitta

Jos vuokra-asunnossa on liian kylmä, kenelle asiasta voi valittaa? Mikä on huonelämpötila, jota asuinhuoneistoon voi vaatia? MTV Lifestyle otti selvää.

Etenkin talvella asuinhuoneiston lämpötilassa saattaa tapahtua suuriakin vaihteluita siksi, että huonelämpötilan säätäminen saattaa olla vaikeaa ulkoilman lämpötilavaihtelujen vuoksi. Tämä ei kuitenkaan kelpaa selitykseksi, jos asunnossa on jatkuvasti liian kylmä.

– Jos palelet kotona, tarkista asuntosi lämpötila, Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita neuvoo.

Sopiva lämpötila kotona on 18–21 astetta

Asiantuntija huomauttaa, että huoneilman lämpötilan tulisi asuinhuoneistossa olla vuoden ympäri noin 20 astetta. Makuuhuoneessa lämpötila saa olla aavistuksen verran oleskelutilojen lämpötilaa alhaisempi.

– Kodin suositeltavat lämpötilat eri huoneissa ovat oleskelutilojen osalta 20–21 astetta ja makuuhuoneiden osalta 18–20 astetta, Viita kertoo.

Mikäli kotona on jatkuvasti hurjan kylmä, kannattaa asia ottaa puheeksi vuokranantajan tai huoltoyhtiön edustajan kanssa.

– Lämpötilan ollessa alle 18 astetta voi siitä aiheutua terveydelle haittaa, Viita toteaa.

– Jos kylmä yllättää kotona, ota yhteyttä vuokranantajaan tai huoltoyhtiöön ja tee asiasta ilmoitus. Jatkuvasti kylmyyttä, joka alittaa 18 astetta, ei tarvitse sietää.

Kylmillä säillä voi huoneistojen lämpötila nousta myös liian korkeaksi. Lämmityskaudella huoneiden lämpötila ei saisi ylittää 23–24 asteen lämpötilaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.