Asiantuntija kertoo: Näin masennus aiheuttaa yksinäisyyttä

Masentuneet ja muistisairauksista kärsivät vanhukset jäävät monesti yksin. Esimerkiksi dementiasta kärsivä vanhus voi joutua noidankehään, jossa sairaus pahentaa eristäytymistä entisestään.

Suomen Mielenterveysseuran projektipäällikkö Maria Viljanen kertoo, että vanhuksen yksinäisyyden taustalla voi piillä masennusta tai esimerkiksi muistisairautta.

– Masennus, dementia ja yksinäisyys kulkevat käsi kädessä, ja ne voivat saada aikaan varsinaisen dominoefektin, Viljanen kertoo.

Esimerkkinä hän mainitsee vanhuksen, joka sairastaa lievää masennusta. Pitkäaikainen, lievä ja hoitamaton masennus saattaa ennenaikaistaa jonkin muistisairauden puhkeamista.

–Tämä sairaus taas voi tehdä epävarman olon, joka ilmenee luottamattomuutena sekä itseensä että muihin ihmisiin. Se taas saattaa johtaa eristäytymiseen muista ihmisistä ja yksinäisyyteen.

Viljanen muistuttaa, että muistisairaudet lisäävät vainoharhaisuutta ja persoonan muutoksia. Vanhuksesta voi tulla väsynyt ja kärttyinen, jota muut ihmiset alkavat karttaa tämän fyysisen käyttäytymisen takia.

–Vanhuksella voi olla monia ongelmia, joihin liittyy persoonallisuushäiriöitä ja mielenterveysongelmia. Heille voi olla vaikeaa saada vapaaehtoista työntekijää, Viljanen kertoo. Ennaltaehkäisevä toiminta olisi kuitenkin kaikesta tärkeintä.

– Olisi parempi hoitaa potentiaalista ongelmaa jo ennen kuin siitä tulee sellainen, Viljanen kiteyttää ja suree sitä, että yhteiskunta ei tarjoa tällaista toimintaa tarpeeksi.

Studio55.fi/ Erja Haverinen

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat