Asiantuntija istumisen vaaroista: Näin torjut haittavaikutuksia

Istumisen aiheuttamia riskejä ei tiedetä tarkkaan. Se tiedetään, että istumisen myötä terveysongelmat ja kuolleisuusriski kasvaa.

Missään päin maailmaa ei ole vielä tehty linjavetoa siihen, mikä määrä istumista on liikaa. Tutkimusnäyttöä tulee tällä hetkellä kuitenkin paljon Yhdysvalloista, Kanadasta ja Australiasta, joissa on tehty isoja väestötutkimuksia ja -seurantoja.

– Näyttäisi menevän niin, että kun istumisen määrä lisääntyy, siitä aiheutuvat terveyshaitat lisääntyvät, toteaa UKK-instituutin johtaja, lääketieteen tohtori Tommi Vasankari.

Raja-aitaa istumisen määrälle ei ole vielä uskallettu piirtää. Vasankari kuitenkin ennustaa, että kahden–kolmen vuoden aikana istumisen rajoittamiselle tulee suosituksia. Tällä hetkellä Vasankari arvioi sopivaksi istumismääräksi 6–8 tuntia päivässä.

Lue myös:

Runsaan istumisen tiedetään aiheuttavan terveyshaittoja, joita ei voi ehkäistä liikuntasuorituksilla. Vain istumisen vähentäminen auttaa terveysriskin pienentämisessä.

– Istumisen tauottamisella voi olla vaikutusta ryhtiin, istumisasentoon ja ergonomiaan, työvireyteen ja keskittymiskykyyn.

Miten televisiota sitten esimerkiksi pitäisi katsella, jos istuminen ei ole hyväksi? Olisiko esimerkiksi television ääressä makaaminen parempi vaihtoehto?

– Energian kulutuksen kannalta kulutus lisääntyy, kun nousee makuulta istumaan. Näen, että istuminen on parempaa, kuin makaaminen. Televisiota voisi katsella myös kuntoillessa, kuten kuntosalilla kuntopyörää polkien.

Vasankari muistuttaa, että ihminen voi itse sisäistää uusia, terveempiä tapoja elämäänsä.

– Television käyttöohjeissa ei taideta sanoa, että sitä pitää katsoa istuen. Jos arki on istuvaa, niin arjen askareita voi tehdä seisten ja olla muuten aktiivinen.

Lue myös:

AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat