Asiantuntija: EU ei saa Venäjältä apua Turkin ja Kreikan pakolaisumpisolmuun – "Venäjä ei kuuntele ketään"

Venäjän rooli ja tavoitteet Syyrian konfliktissa 7:19
Venäjän rooli ja tavoitteet Syyrian konfliktissa.

Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith uskoo, että Venäjä on vaikuttanut toimillaan tarkoituksellisesti Syyrian ja Turkin tilanteeseen.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ilmoitti viime lauantaina, että Turkki on avannut pakolaisille rajansa Eurooppaan. Presidentin mukaan maa ei kykene enää huolehtimaan uusista Syyrian sodan jaloista paenneista pakolaisista.

Ilmoitus sai valtavat ihmismassat liikkeelle ja tuhannet ihmiset ovat ottaneet viime päivinä määränpääkseen Euroopan.

Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith oli vieraana MTV:n Uutisaamussa ja hän kertoi, että Turkin-tilanteessa käytetään osittain hyväksi myös hybridivaikuttamista, mutta ei kaikilta osin. Itse hän käyttäisi tilanteesta ennemmin sanaa poliittinen painostus.

Yksi painostajista on hänen mukaansa Venäjä, jonka ulkoministeri Lavrov vieraili eilen Suomessa.

– Koska EU:kin on keskustellut Venäjän kanssa siitä, että voisiko Venäjä tehdä jotakin sille, etteivät nämä pakolaisvirrat lähtisi liikkeelle eli ei pommittaisi niin pahasti, niin Venäjä aika selkeästi sanoi, että sen intresseissä on nyt koittaa viedä tämä Syyrian tilanne loppuun. Eli kukistaa kaikki kapinalliset Syyrian hallintoa vastaan ja saada tilanne hallintaan, ja Syyriasta tulee Venäjän vasallivaltio Lähi-Idässä, Smith toteaa.

– Ja tää on aika selkeä tavoite ja Venäjä ei tässä tule kuuntelemaan oikeastaan ketään. 

Lue myös:

    Uusimmat