Mainos

Asiantuntija Brexit-asetelmasta: Hankalaa tulee olemaan

Britanniassa pääministeri Theresa May jatkaa maan johdossa, vaikka hänen edustamansa konservatiivipuolue menetti parlamenttivaaleissa paljon paikkoja.

Konservatiivipuolue yrittää muodostaa hallituksen yhdessä Pohjois-Irlannin Demokraattisen unionistipuolueen DUP:n kanssa.

Työväenpuolue sai vaaleissa erittäin hyvän tuloksen, ja puolueen johtaja vaati pääministeri Mayn eroa. Briteissä on siis varsin sekava tilanne samalla kun brexit-neuvottelut pitäisi aloittaa

Britannian entinen suurlähettiläs Jaakko Laajava toteaa MTV Uutisille, että brexit neuvottelujen asetelma tulee olemaan hankala.

Britanniassa ei ole totuttu lainkaan koalitiohallituksiin. Lisäksi tilanne vaikuttaa myös EU:n muihin jäsenmaihin.

-Mutta voi tilanteen nähdä toisellakin tavalla. Kun asia tulee laajemman piirin vastuulle, niin se on omiaan pehmentämään jyrkkiä asenteita. Eli ehkä niin hirveätä ongelmaa ei tulekaan, Laajava pohtii.

Laajava uskoo, että Brexitin yleisaikatulusta pidetään kiinni. Maaliskuun lopussa vuonna 2019 tilanteen pitäisi olla selvä.

-Aikaa ei todellakaan ole hirveän paljon, mutta asiat pystytään hoitamaan, jos niin halutaan.

Eri maiden vaaleissa on viime aikoina nähty melkoisia yllätyksiä, kuten vaikkapa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

Laajavan mukaan olisi helppoa kuitata sanomalla, että kyse on populismista. Hänen mielestään kyse on kuitenkin muustakin – syvemmästä kriisistä. Laajava toteaa, että hallitukset ovat näyttäytyneet heikkoina eivätkä ne ole saaneet asioita rullaamaan. Tämän takia äänestäjien ja vallanpitäjien suhde on heikentynyt.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.