Asiantuntija Boeingin hävittäjätarjouksesta: Kertoo, että Suomeen luotetaan – "Yhdysvalloissa on ymmärretty, että pitää tarjota parasta mitä on"

3:10
MTV Uutiset Livessä käsiteltiin Growlereita ja Suomen ulkopolitiikkaa tiistaina.

Lentokonevalmistaja Boeing kertoi maanantaina, että tarjosi Suomelle elektroniseen sodankäyntiin tarkoitettuja Growler-hävittäjiä. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak sanoo, että Suomelle tarjotuissa Growlereissa on sellaista suorituskykyä, jota muista ehdokkaista ei löydy.

Vaikka monet maat havittelevat Growlereita, niin Yhdysvallat on myöntänyt niille jälleenmyyntiluvan Suomen lisäksi ainoastaan Australialle. Salonius-Pasternak sanoo, ettei Suomen, Australian ja Yhdysvaltojen kolmiyhteys ole aivan ainutlaatuinen.

– Suomi ja Australia olivat kaksi ensimmäistä maata, jolle Yhdysvallat myi kehittyneimmät ilmasta maahan ammuttavat risteilyohjukset, sanoo Salonius-Pasternak.

JASSM-ohjuksien myynti ja Growler-tarjoukset kertovat Salonius-Pasternakin mukaan siitä, että Yhdysvallat luottaa Australiaan ja Suomeen. Laitteisiin liittyvät salaisuudet pidetään salassa, ja mailla on aidosti kykyä operoida kehittyneitä laitteita.

Kaikille ei haluta myydä

Salonius-Pasternakille luottamuksenosoitus ei tule yllätyksenä. Hän sanoo, että tärkein työ puolustusasioissa tehdään jokapäiväisessä viranhaltijatyössä, ja tuo suhde Suomen ja Yhdysvaltojen välillä on syventynyt päivittäin 1990-luvun alusta lähtien.

– Se on osoitus jo tehdystä hyvästä työstä. Yhdysvalloissa on ymmärretty, että pitä tarjota parasta mitä on, ja Suomi on sen luottamuksen arvoinen.

Kaikki maat eivät ole. Salonius-Pasternak sanoo, että Growlereille on ollut enemmän ostajaehdokkaita kuin myyntihaluja.

– Sanotaan näin, että Lähi-idässä on ollut halua ostaa parasta, mutta sinne ei myydä tietyistä syistä.

Growlerit mukana häivehävittäjien kanssa

Salonius-Pasternak sanoo, että Yhdysvallat haluaa tietysti myös myydä koneita. Growlerit kuuluvat samaan pakettiin Super Hornet -hävittäjien kanssa. Growler tuo pakettiin ainutlaatuista suorituskykyä, joka Super Horneteista puuttuu.

Suomelle on tarjottu viittä eri hävittäjää, joista Lockheed Martinin F-35:ttä markkinoidaan ainoana viidennen sukupolven hävittäjänä sen häiveominaisuuksien ansiosta. Charly Salonius-Pasternak sanoo, että häiveominaisuuksien suhteellinen etu vähenee ajan myötä. Häiveominaisuuksien puuttumista voidaan paikata muulla toiminnalla.

– Voidaan esimerkiksi sokaista, häiritä tai luoda sähköisiä valemaaleja. SIksi Growler-hävittäjän suorituskyky on niin uniikki, Salonius-Pasternak sanoo.

Hän sanoo, että Yhdysvaltojen merivoimien on pakko ottaa F-35:n tekemiin iskuihin mukaan Growlereita, vaikka F-35:ssä on häiveominaisuuksia.

Päivitys tärkeää

Salonius-Pasternak arvelee, että Suomelle hävittäjien päivittäminen on tulevaisuudessa tärkeää. Esimerkiksi ruotsalaista Gripen-hävittäjää on markkinoitu sillä, että sen elektronista puolta voidaan kehittää, kun uusia haasteita tulee eteen.

– Oletan, että se versio Growlerista, jonka Suomi voisi ostaa, on eri, kuin mitä Yhdysvallat tällä hetkellä käyttää. Palasia ja osia kehitetään jatkuvasti.


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja