Asiantuntija Boeingin hävittäjätarjouksesta: Kertoo, että Suomeen luotetaan – "Yhdysvalloissa on ymmärretty, että pitää tarjota parasta mitä on"

3:10
MTV Uutiset Livessä käsiteltiin Growlereita ja Suomen ulkopolitiikkaa tiistaina.

Lentokonevalmistaja Boeing kertoi maanantaina, että tarjosi Suomelle elektroniseen sodankäyntiin tarkoitettuja Growler-hävittäjiä. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak sanoo, että Suomelle tarjotuissa Growlereissa on sellaista suorituskykyä, jota muista ehdokkaista ei löydy.

Vaikka monet maat havittelevat Growlereita, niin Yhdysvallat on myöntänyt niille jälleenmyyntiluvan Suomen lisäksi ainoastaan Australialle. Salonius-Pasternak sanoo, ettei Suomen, Australian ja Yhdysvaltojen kolmiyhteys ole aivan ainutlaatuinen.

– Suomi ja Australia olivat kaksi ensimmäistä maata, jolle Yhdysvallat myi kehittyneimmät ilmasta maahan ammuttavat risteilyohjukset, sanoo Salonius-Pasternak.

JASSM-ohjuksien myynti ja Growler-tarjoukset kertovat Salonius-Pasternakin mukaan siitä, että Yhdysvallat luottaa Australiaan ja Suomeen. Laitteisiin liittyvät salaisuudet pidetään salassa, ja mailla on aidosti kykyä operoida kehittyneitä laitteita.

Kaikille ei haluta myydä

Salonius-Pasternakille luottamuksenosoitus ei tule yllätyksenä. Hän sanoo, että tärkein työ puolustusasioissa tehdään jokapäiväisessä viranhaltijatyössä, ja tuo suhde Suomen ja Yhdysvaltojen välillä on syventynyt päivittäin 1990-luvun alusta lähtien.

– Se on osoitus jo tehdystä hyvästä työstä. Yhdysvalloissa on ymmärretty, että pitä tarjota parasta mitä on, ja Suomi on sen luottamuksen arvoinen.

Kaikki maat eivät ole. Salonius-Pasternak sanoo, että Growlereille on ollut enemmän ostajaehdokkaita kuin myyntihaluja.

– Sanotaan näin, että Lähi-idässä on ollut halua ostaa parasta, mutta sinne ei myydä tietyistä syistä.

Growlerit mukana häivehävittäjien kanssa

Salonius-Pasternak sanoo, että Yhdysvallat haluaa tietysti myös myydä koneita. Growlerit kuuluvat samaan pakettiin Super Hornet -hävittäjien kanssa. Growler tuo pakettiin ainutlaatuista suorituskykyä, joka Super Horneteista puuttuu.

Suomelle on tarjottu viittä eri hävittäjää, joista Lockheed Martinin F-35:ttä markkinoidaan ainoana viidennen sukupolven hävittäjänä sen häiveominaisuuksien ansiosta. Charly Salonius-Pasternak sanoo, että häiveominaisuuksien suhteellinen etu vähenee ajan myötä. Häiveominaisuuksien puuttumista voidaan paikata muulla toiminnalla.

– Voidaan esimerkiksi sokaista, häiritä tai luoda sähköisiä valemaaleja. SIksi Growler-hävittäjän suorituskyky on niin uniikki, Salonius-Pasternak sanoo.

Hän sanoo, että Yhdysvaltojen merivoimien on pakko ottaa F-35:n tekemiin iskuihin mukaan Growlereita, vaikka F-35:ssä on häiveominaisuuksia.

Päivitys tärkeää

Salonius-Pasternak arvelee, että Suomelle hävittäjien päivittäminen on tulevaisuudessa tärkeää. Esimerkiksi ruotsalaista Gripen-hävittäjää on markkinoitu sillä, että sen elektronista puolta voidaan kehittää, kun uusia haasteita tulee eteen.

– Oletan, että se versio Growlerista, jonka Suomi voisi ostaa, on eri, kuin mitä Yhdysvallat tällä hetkellä käyttää. Palasia ja osia kehitetään jatkuvasti.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja