Asiantuntija: Aseksuaaleja prosentti väestöstä

Aseksuaaleja on noin prosentti väestöstä, seksuaalivähemmistöstä kirjan kirjoittanut asiantuntija sanoo. Vähemmistön asia halutaan saada nyt kuuluviin.

Seksistä puhutaan kaikkialla. Se tulvii eteemme mainoksissa, lehdissä ja televisiossa. Yhtä väestöryhmää nämä keskustelunaiheet eivät kuitenkaan kiinnosta samalla tapaa kuin muita. Noin prosentti väestöstä on nimittäin aseksuaaleja, ihmisiä jotka eivät tunne seksuaalista mielenkiintoa muita ihmisiä kohtaan.

Anthony Bogaert on kirjoittanut aiheesta kirjan, jossa hän esittää, että yhä useammat ihmiset pitävät itseään aseksuaaleina. Bogaert uskoo, että aseksuaaleja on tutkittu liian vähän. Vaarana on, että yksi osa väestöstä tuntee itsensä pois suljetuksi kulttuurissa, joka on hyvin seksuaalinen.

– Yhteiskuntamme asettaa odotuksia sekä seksuaalisille että aseksuaaleille ihmisille, mutta erityisesti aseksuaaleille, Bogaert sanoo.

Kolme vuotta sitten aseksuaalisuutensa tajunnut opiskelija Joshua Hatton, 23, on samaa mieltä Bogaertin kanssa.

– Kun tajusin olevani aseksuaali, se selitti kaiken. Minun ei tarvitse enää valehdella itselleni. Nuorten miesten odotetaan harrastavan vapaata seksiä. Nyt oloni on mukava, Hatton sanoo.

Bogaertin mukaan aseksuaalisuudessa on kysymys monimutkaisesta seksuaalisen halun puutoksesta.

– On olemassa kahdenlaisia ihmisiä: ihmisiä joilla on jonkin sortin seksuaalisia haluja, mutta jotka eivät kohdista niitä muihin ihmisiin, mutta he masturboivat. Sitten on olemassa ihmisiä, joilla ei ole lainkaan seksuaalista halua, Bogaert kertoo.

Ensimmäinen aseksuaalisuutta koskeva konferenssi on jo pidetty Lontoon Southbankin yliopistossa viime kuussa. Tilaisuuden järjestäjä Michael Doré haluaa saada aseksuaalien asiaa kuuluviin.

– Haluamme että aseksuaalisuus tunnustetaan yhdeksi seksuaaliseksi suuntautuneisuudeksi eikä sairaudeksi tai joksikin, jota ihmisten täytyy salailla, Bogaert sanoo.

Termi aseksuaalisuus tuli suosituksi vuonna 2001, kun David Jay avasi Asexuality Visibility and Education Network – or Aven -nettisivut. Nykyään aseksuaalisuutta käsittelevillä sivuilla on maailmanlaajuisesti 50 000 jäsentä.

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja