Väite: Seksiaddiktiota ei ole olemassa?

David J. Leyn mukaan seksiaddiktiota ei ole olemassa. – Seksiin ei synny toleranssia, eikä se aiheuta fyysisiä vieroitusoireita. Kukaan ei ole koskaan kuollut siihen, ettei saanut seksiä, eikä kukaan ole ottanut seksiyliannostusta, psykologi ja kirjailija kirjoittaa.

Seksiaddiktiosta on alettu puhua vasta viime vuosina. Julkkismiehistä sekä TigerWoods, DavidDuchovny että MichaelDouglas ovat olleet hoidossa seksiaddiktion vuoksi.

Psykologi ja kirjailija David J. Leyn mukaan seksiriippuvuudeksi nimettyä sairautta ei kuitenkaan ole olemassa. Leyn mukaan seksiaddiktiosta puhuminen on vain tapa demonisoida seksin harrastamista ja selittää vastuutonta käytöstä, kertoo nypost.com.

Seksiä ei voi verrata alkoholiin

Seksiaddiktio terminä on ollut olemassa jo 1980-luvulla, ja masturbaatiota vastustettiin USA:ssa jo sata vuotta sitten. Ley muistuttaa, ettei itsetyydytyksestä tule sokeaksi eikä aikuisviihteen katsominen tee kenestäkään sairasta. Jopa arvostettu American Psychiatric Association on teilannut seksiaddiktion käsitteenä, vaikka usein väitetään, että kolmesta viiteen prosenttia amerikkalaisista on koukussa seksiin.

Seksiaddiktiota ja sen hoitamista on usein verrattu Anonyymien Alkoholistien käyttämään 12 askelen ohjelmaan. Leyn mielestä seksiä ei voi kuitenkaan verrata alkoholin tai huumeiden aiheuttamaan riippuvuuteen.

– Seksiin ei synny toleranssia, eikä se aiheuta fyysisiä vieroitusoireita. Kukaan ei ole koskaan kuollut siihen, ettei saanut seksiä, eikä kukaan ole ottanut seksiyliannostusta, Ley kirjoittaa.

– Alkoholi ja huumeet muuttavat aivokemiaa, kun taas seksin aikana aivot toimivat kuten niiden pitäisikin.

Leyn mukaan on normaalia, että himo vaikuttaa päätöksentekokykyymme.

– Ihmisen seksuaalisuus on suunniteltu niin, että haluamme seksiä. Jokainen meistä on kokenut sellaista himoa, joka tekee meistä hieman hölmöjä. Lievän kiihottumisen tunteen ja itsekurin menetyksen välillä on kuitenkin hyvin pitkä matka.

Miehellä vain ole kontrollia?

Ley toteaa, että itse itsensä diagnosoineista seksiaddikteista 85 prosenttia on miehiä, ja suurin osa seksiriippuvuuden vuoksi hoitoon tulevista miehistä haluaa apua, koska on joutunut irtosuhteiden vuoksi ongelmiin vaimonsa tai naisystävänsä kanssa.

Leyn mukaan nyky-yhteiskunta pitää miehen seksuaalisuutta vaarallisena ja tuhoavana. Hän vertaa tilannetta pimeään keskiaikaan, jolloin naisen seksuaalisuutta pidettiin hänen kehoonsa tunkeutuneena pahuutena, joka saattoi tehdä naisesta esimerkiksi noidan.

Seksiaddiktioon uskominen ja sen syyttäminen ei Leyn mielestä saa miehiä ottamaan vastuuta teoistaan, ajattelemaan asioita tai tekemään tietoisia seksuaalisia valintoja. Sen sijaan riippuvuuden syyttäminen kertoo, ettei miehellä vain ole kontrollia himoihinsa, ja häntä täytyy auttaa.

Ley haluaisi opettaa nuorille miehille, että satojen seksikumppanien haalimisen sijaan arvostus, rehellisyys, vastuunkanto ja itsekontrolli ovat todellisen miehen merkkejä.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Lähde: Nypost.com

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja