Asiantuntija: Malttia kalaöljykapseleiden kanssa!

Ravitsemustieteen dosentti varoittaa kalaöljykapselien liiallisen käytön haitoista.

– Aika monet suomalaiset syövät kalaöljykapseleita. Niiden kanssa täytyy pitää pää kylmänä, ettei ala syödä ilmoitettuja enimmäismääriä enemmän. Kalaöljyissä on rasvahappoja, jotka vaikuttavat laiskistavasti verihiutaleisiin, jotka ovat veren hyytymisprosessissa keskeisiä soluja, Riitta Freese Helsingin yliopistolta kertoo.

– Esimerkiksi kirurgit ovat huomanneet, että runsaasti kalaöljyä nauttineilla voi tulla leikkauksissa komplikaatioita, koska heidän veren hyytymisensä on heikentynyt. Käytännössä komplikaatiot tarkoittavat esimerkiksi tihkuvuotoa. Eli malttia niiden kapseleiden kanssa.

Pitäisikö myös kalan syöntiä säännöstellä?

– Kalaa syömällä verihiutaleisiin vaikuttavia rasvahappoja ei nähdäkseni voi saada liikaa. Mahdollisten ympäristömyrkkyjen takia on runsaasti kalaa syövän toki hyvä käydä kurkkaamassa kalalajia mahdollisesti koskevat suositukset Eviran sivuilta.

Huomenta Suomessa kerrottiin maaliskuussa 2012, että yksi suomalainen syö vuodessa keskimäärin 76 kiloa lihaa, mutta vain noin 14 kiloa kalaa. Katso videolta, minkälaisia ideoita kalatukkuri Marko Kokkosella ja Michelin-kokki Sasu Laukkosella oli kalan hyödyntämiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat