Asentohuimaus saa maailman pyörimään silmissä – mistä se johtuu?

7:53imgMistä asentohuimaus johtuu? Miten kohtausta voi helpottaa? Haastattelussa Mehiläisen korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Marko Juutilainen sekä fysioterapeutti Anne Pekkola.
Julkaistu 18.05.2025 13:40

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Kun maailma alkaa yhtäkkiä pyöriä silmissä, taustalla voi olla hyvänlaatuinen asentohuimaus.

Äkillinen huimaus voi tuntua pelottavalta. Mistä voi olla kyse? Tavallisimmin huimausta aiheuttava sairaus on hyvänlaatuinen asentohuimaus. 

– Se on aika yleinen. Itse asiassa [sitä]voi esiintyä vanhemmilla, myös nuorilla, mutta tyypillisesti yli viisikymppisillä, kertoo Mehiläisen korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Marko Juutilainen.

Vaaraton kohtaus kestää tyypillisesti 10–15 sekuntia. 

– Tyypillinen tarina on se, että kun menee makuulle tai nousee makuulta, niin maailma lähtee pyörimään. Mutta sitten kun olet ihan paikallaan sen 10–15 sekuntia, niin se huimaus rauhoittuu, kunnes sitten taas käännät päätä, katsot ylöspäin tai alaspäin ja sitten lähtee pyörimään. 

Huimausta voi aiheuttaa myös ilmiö, jossa verenpaine laskee, kun ihminen nousee nopeasti esimerkiksi makuulta pystyasentoon. Tällöin kyseessä on ortostaattinen verenpaine.

Mistä asentohuimaus johtuu, ja voiko sitä ehkäistä? Asentohuimaus on vaaraton vaiva, mutta mistä tietää, että hoitoon pitää päästä? Entä miten kohtausta voi helpottaa? Katso koko haastattelu ja toimittaja Salla Hekkalan vierailu fysioterapeutilla yllä olevalta videolta!

Lue myös:

Kuulo-oireita ja paha huimauskohtaus – Pia sai yllättävän diagnoosin vasta vuosien päästä

Miksi huimaa? Lääkäri kertoo tavallisimmat syyt – ja milloin on syytä kiirehtiä hoitoon

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Sairaudet ja taudit