Asenteet muuttuneet – lapset eivät saa enää hoitaa lapsia

Vanhemmat ovat tulleet tarkoiksi siitä, kenen hoidettavaksi lapsensa antavat. Brittitutkimuksen mukaan lastenhoitajien ikä on noussut reippaasti edelliseen sukupolveen verrattuna.

Vanhemmat, joita lapsena oli vahtimassa teini-ikäinen naapuri tai nuori sukulaistyttö, haluavat omille lapsilleen varttuneita ja kokeneita lastenvahteja. Yhdessä sukupolvessa on tapahtunut merkittävä muutos, sillä nyt lastenhoitaja on keski-iältään 34-vuotias, kun vielä kaksi vuosikymmentä sitten hoitaja saattoi olla 14-vuotias.

Brittitutkimuksessa oli mukana lähes 1 800 vanhempaa, joilla jokaisella on vähintään yksi alle 10-vuotias lapsi. Vanhemmista noin 80 prosenttia kertoi, että heitä oli pienenä hoidettu ajoittain jonkun muun kuin vanhemman toimesta. Tyypillisesti hoitajana oli ollut vanhempi sisar, jonka keski-iän haastateltavat arvioivat olleen 14 vuotta.

Luottamus on vähentynyt

Haastateltavien mukaan 20 vuoden ikäero lastenhoitajien välillä johtuu useasta syystä. Yli puolet oli sitä mieltä, että luottamuksessa on tapahtunut murentumista eivätkä tämän päivän vanhemmat anna lapsiaan helposti vahdittaviksi. Toisin kuin ennen, milloin naapuruston nuorisoa saatettiin pyytää hetkeksi lapsenvahdeiksi ja antaa heille taskurahaa vaivanpalkaksi.

Toisaalta osa vanhemmista selittää lastenvahtien ikäeroa sillä, että nykyisin isovanhemmat ovat edellisiä sukupolvia aktiivisempia pitämään huolta lapsenlapsistaan.

Lähde: Female First

Kuva: Colourbox

Lue lisää:

MTV3 Koti:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja