Mainos

Asema-aukion pahoinpitelystä vangittu vakavana oikeudessa – kuolemansyyn lääketieteelliset tutkimukset jatkuvat

1:55

Valvontakameranauhoite oli poliisin keskeisenä todisteena sema-aukion pahoinpitelyä koskevassa vangitsemiskäsittelyssä. Puolustus kertoo, että heille tallennetta ei ole näytetty.

Helsingin käräjäoikeudessa istui aamulla vakavailmeinen mies. Uusnatsistisen Suomen vastarintaliikkeen arpikasvoinen aktiivi katsoi vangitsemisistunnon alussa tiukasti kohti tuomaria eikä vilkaissutkaan salin takaosassa parveilevia toimittajia.

Uhmakkaasta olemuksesta ei ollut tietoa, ja aatetoverit näkyvine tunnuksineen olivat poissa.

Valvontakameranauhoite keskeinen todiste

Oikeus vangitsi 26-vuotiaan Jesse Eppu Oskari Torniaisen todennäköisin syin epäiltynä 28-vuotiaan miehen pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Erityisenä edellytyksenä vangitsemiselle oli karttamisvaara eli se, että asunnoton Torniainen saattaisi pyrkiä välttelemään rikosprosessia.

Torniaisen tekemäksi epäilty pahoinpitely tapahtui toissa lauantaina Suomen vastarintaliikkeen mielenilmauksen yhteydessä Helsingin Asema-aukiolla. Uhri vietiin sairaalaan, josta hän kotiutui viime torstaina. Perjantaina hän kuoli.

Tapahtumassa keskeisenä todisteena on valvontakameranauhoite, jolle poliisi on kertonut pahoinpitelyn tallentuneen.

Virkavallan mukaan rikoksen uhri pysähtyi Vastarintaliikkeen lipunkantajan kohdalle, sylkäisi maahan, sanoi jotain ja jatkoi matkaa. Poliisin mukaan tämän jälkeen Torniaiseksi tunnistettu mies lähti juoksemaan uhria kohti ja potkaisi tätä rintaan. Uhri kaatui ja löi päänsä. 

2:03

"Tallennetta ei ole näytetty"

Torniainen ilmoittautui poliisille, kun tieto uhrin kuolemasta oli alkanut levitä viime viikonloppuna.

Ilmoittautumisesta huolimatta Torniainen on ollut poliisin mukaan haluton selvittämään tapahtumia. Hän on kiistänyt teon, muttei ole kommentoinut asiaa muutoin. 

– Hän on sanonut, ettei hänellä ole osuutta tähän tapahtumaan, sanoi tutkinnanjohtaja Teemu Kruskopf toimittajille istunnon jälkeen.

Torniaisen avustaja, varatuomari Veera Hammarström vastusti vangitsemista. Puolustuksen mukaan Torniainen kiistää teon, koska hänellä ei tietoa, mihin rikosepäily perustuu.

– Vangitsemisvaatimuksen perusteluihin on kirjattu tieto, että teko on tallentunut videotallenteelle. Tallennetta ei ole näytetty Torniaiselle, eikä hän näin ollen ole voinut siitä itseään tunnistaa, puolustus totesi asiakirjojen mukaan.

Vangitsemisistunto pidettiin epäillyn pyynnöstä suljetuin ovin, mutta oikeus julkaisi vangitsemispöytäkirjan lukuun ottamatta terveydentilaan liittyviä tietoja.

Torniainen oli kieltänyt avustajaansa kommentoimasta epäilyjä toimittajille. 

Lääketieteelliset tutkimukset jatkuvat

Poliisi katsoo, että tapahtumien kulku on pahoinpitelyn osalta selvä. Kuoleman osalta oikeuslääketieteelliset tutkimukset jatkuvat, ja lopulliset tulokset selviävät myöhemmin. Poliisi kuitenkin epäilee, että pahoinpitelyllä ja kuolemalla on syy-yhteys.

Tutkinta jatkuu muun muassa todistajien kuulemisella. Tutkinnassa käydään myös läpi Vastarintaliikkeen toimintaa.

Tutkinnanjohtaja Kruskopf ei halunnut keskiviikkona arvioida, voiko rikosnimike koveta vielä tapoksi.

– Tällä hetkellä mennään näillä nimikkeillä.

Torniaisella on kontollaan useita väkivallantekoja, joista on tuomittu sekä ehdollista että ehdotonta vankeutta. Esimerkiksi eräässä tapauksessa hän löi ulkomaalaistaustaista miestä kääntöveitsellä selkään.

Syyteharkinnassa on parhaillaan juttu, joka koskee Vastarintaliikkeen mielenosoitukseen liittyvää väkivaltaista mellakkaa ja kahta pahoinpitelyä Jyväskylässä viime vuonna. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja