Syyttäjä asema-aukion pahoinpitelystä: ”Ilmeisesti uhri kutsui lipunkantajia rasistipelleiksi”

Syyttäjä:"Ilmeisesti uhri kutsui lipunkantajia rasistipelleiksi" 3:43

Helsingin käräjäoikeudessa luettiin Jesse Eppu Torniaiselle syytteet törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Pohjoismaiden vastarintaliikkeeseen lukeutuva Torniainen kiisti molemmat syytteet.

Oikeustalossa puidaan syyskuisia tapahtumia Helsingin asema-aukiolla.

Syyttäjä Anja-Riitta Rinkinen totesi syytteessään, että paikan ohi kulkenut Jimi Karttunen oli sanonut jotain kielteistä vastarintaliikkeestä.

- Ilmeisesti hän kutsui lipunkantajia rasistipelleiksi, Rinkinen sanoi.

Karttunen oli myös sylkäissyt maahan. Lippurivistön vieressä seisonut Torniainen oli ottanut kaksi kävelyaskelta ja viisi juoksuaskelta sekä potkaissut Karttusta rintaan hyppypotkulla.

Karttunen kaatui ja löi päänsä maahan. Uhri oli hetken tajuttomana ja hänet vietiin sairaalaan.

Mitä tapahtui sairaalassa?

Karttunen oli sairaalassa kaksi päivää tehovalvontaosastolla. Hänellä oli aivoruhjevammoja ja aivoverenvuoto. Päästä otettiin TT-kuvat tulopäivänä 10. syyskuuta.

13. syyskuuta hänet siirrettiin vuodeosastolle ja poliisi puhutti hänet.

Lääkärien mukaan uhri oli kohtuullisen hyvävointinen ja neurologisesti oireeton. Hän lähti omasta tahdostaan kotiin 15. syyskuuta kello 16, vaikka hänelle suositeltiin vielä jäämistä.

16. syyskuuta iltapäivällä Karttunen soitti hätäkeskukseen ja kertoi pääkivusta. Hän sanoi puhelimessa kuolevansa. Ambulanssi tuli kymmenen minuutin päästä. Sairaalassa hänen päänsä kuvattiin. Aivoverenvuoto ja aivoturvotus oli lisääntynyt.

Kello 22.55 Karttunen todettiin kuolleeksi.

Syyttäjän mukaan kyse oli törkeästä pahoinpitelystä. Rinkinen perusteli tätä sillä,. että kyse oli hyppypotkusta. - Potkun luonne huomioon ottaen hän on tarkoittanut aiheuttaa vakavat seuraukset, syyttäjä sanoi.

Törkeää kuolemantuottamusta Rinkinen perusteli sillä, että Karttunen kuoli potkun seurauksena. - Kyseessä on ollut tietoinen riskinotto uhrin kuolemasta.

Syyttäjän mukaan alkoholilla, huumeilla tai lääkeaineilla ei ollut vaikutusta kuolemaan.

Syyttäjä ei ole vielä esittänyt rangaistusvaatimusta. Hän sanoi palaavansa siihen loppulausunnossa. Haastehakemuksessa todetaan, että jos rangaistus on yli kaksi vuotta vankeutta, Torniainen on vangittava.

Puolustus kiisti

Puolustus myönsi, että Torniainen oli potkaissut Karttusta. Puolustuksen mukaan yksi potku ei kuitenkaan ole törkeä pahoinpitely.

Puolustus myös kiisti törkeän kuolemantuottamuksen.

- Päämieheni ei ole aiheuttanut kuolemaa. Potku aiheutti päävamman, mutta kuolema aiheutui omaehtoisesta hoidosta kieltäytymisestä ja huumeiden käytöstä, asianajaja Hannu Tuomainen totesi.

- Päihdeongelma aiheutti hoidon keskeytymisen, puolustus totesi. Puolustuksen mukaan Karttunen olisi käyttänyt sairaalassa huumeita ja poistunut sairaalasta luvattomasti kahdesti.

Puolustuksen mukaan asema-aukion uhri ei olisi kuollut, jos hän ei olisi poistunut omasta tahdostaan sairaalasta.

Tuomaisen mielestä asia on myös saanut julkisuudessa kohtuuttomat mittasuhteet. Torniaista on uhkailtu julkisuudessa ja häntä on nimitelty uusnatsiksi, puolustus totesi.

Puolustuksen mukaan Karttunen itse provosoi käytöksellään tilanteen.

Lue myös:

    Uusimmat