Mainos

Asema-aukion pahoinpitely hovioikeudessa: Syyttäjä vaatii hyppypotkusta kovempaa rangaistusta

Pahoinpitelyn uhri kuoli myöhemmin sairaalassa, uusnatsi Jesse Torniainen tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan.

Syyttäjä vaatii tänään alkaneessa hovikäsittelyssä, että Asema-aukion pahoinpitelyjutussa sovelletaan rasistista motiivia rangaistuksen koventamisperusteena. Uusnatsi Jesse Eppu Oskari Torniainen tuomittiin käräjillä kahdeksi vuodeksi vankeuteen.

– (Uhrin nimi) vastusti liikkeen ideologiaa ja näytti sen, tästä syystä häneen kohdennettiin väkivaltaa, Rinkinen sanoo.

Syyttäjä Anja-Riitta Rinkisen mukaan käräjäoikeus on viime joulukuisessa tuomiossaan viitannut vanhaan lakiin, kun se ei ole hyväksynyt rasistista motiivia koventamisperusteeksi.

Käräjätuomion mukaan soveltamisedellytyksenä on se, että uhri itse kuuluu johonkin vähemmistöön. Syyttäjän mukaan uudempi hallituksen esitys ei edellytä tätä.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan ennen pahoinpitelyä uhri oli kävellyt uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lippurivistön eteen, sylkäissyt maahan ja sanonut jotain kielteistä. Potku tuli, kun mies oli poistumassa paikalta.

Torniainen otti juosten vauhtia ja potkaisi miestä hyppypotkulla rintaan. Potku oli niin voimakas, että uhri kaatui oikeuden mukaan "suorilta jaloin" katuun ja löi päänsä. Uhri kuoli päiviä myöhemmin sairaalassa.

Puolustus: Torniainen potkaisi suojellakseen muita väkivallalta

Käräjäoikeuden tuomion mukaan Torniainen syyllistyi teossaan törkeään pahoinpitelyyn. Oikeus ei löytänyt näyttöä siitä, että Torniainen olisi syyllinen uhrin kuolemaan.

Oikeus arvioi, että pahoinpitelyn uhri ei ollut sitoutunut asianmukaisesti hoitoonsa. Oikeuden mukaan uhri poistui sairaalasta vastoin lääkäreiden suositusta sekä käytti sairaalajakson jälkeen ja todennäköisesti myös sen aikana päihteitä sekä lääkkeitä, joita ei ollut hänelle määrätty.

Oikeus vetosi myös lääketieteelliseen selvitykseen, jonka mukaan aivoruhjevamman huononeminen itsestään noin kuusi vuorokautta syntymisen jälkeen on hyvin poikkeuksellista. Vielä sairaalajakson aikana vamma oli paranemassa hyvin.

Syyttäjä on tästä eri mieltä ja vaatii, että Torniainen tuomitaan törkeästä kuolemantuottamuksesta törkeän pahoinpitelyn sijaan.

– Kuoleman syynä on potkun seurauksena tulleet päävammat. Katsomme, että uhrin omalla toiminnalla ei ole ollut vaikutusta.

Puolustus sen sijaa kiistää tämän ja on yhtä mieltä käräjätuomion kanssa.

– Valviran lausunto vain vahvistaa käsitystä, ettei Torniainen ole aiheuttanut kuolemaa.

Puolustus lisäksi kiistää syyttäjän esittämän rasistisen motiivin.

– Rasistista motiivia ei ole ollut. Meidän käsityksen mukaan (uhrin nimi) on uhannut väkivallalla, sanoi puolustusasianajaja Hannu Tuomainen.

Hänen mukaansa Torniainen on potkaissut suojellakseen muita vastarintaliikeläisiä uhrin kohdistamalta väkivallan uhalta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.