Tämä tiedetään Hamasin ja Israelin mahdollisesta tulitaukosopimuksesta – MTV seurasi sotaa

Israel väittää: Videolla tuodaan panttivankeja al-Shifan sairaalaan Gazassa 0:37
Israel väittää: Videolla tuodaan panttivankeja al-Shifan sairaalaan Gazassa.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa tiistaina 21. marraskuuta 2023.

  • Sopimus väliaikaisesta aselevosta Gazan kaistalle lähes valmis, sanoi Hamas-johtaja tiistaina
  • Ainakin 50 toimittajaa kuollut Israelin ja Hamasin taisteluissa
  • YK:n turvallisuusneuvosto vaatii humanitaarisia taukoja Gazaan
  • Israel väittää löytäneensä Hamasin komentokeskuksen al-Shifan sairaalan alta, Hamas kiistää
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1200 (Israelin viranomaiset 10.11.), Gazassa yli 13 300 (Äärijärjestö Hamas 20.11. )
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

Kartta näyttää keskeiset alueet Israelin ja Hamasin konfliktissa 1:31

23.45: Qatar toimitti sopimusluonnoksen Israelille tänä aamuna

Qatar toimitti Israelille varhain tänä aamuna ehdotuksen sopimuksesta Hamasin kanssa, ulkoministeriöstä kerrottiin CNN:lle.

Qatar on toiminut välittäjänä konfliktin osapuolten välillä.

Vielä ei ole tiedossa, hyväksyykö Israel sopimuksen.

23.05: Netanjahu: Sota jatkuu niin kauan, että kaikki päämäärät saavutetaan

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun mukaan sota Gazassa jatkuu niin kauan, että kaikki päämäärät saavutetaan.

Netanjahu kertoo asiasta videolla, joka on kuvattu ennen kuin maassa vetäydyttiin keskustelemaan panttivankien vapauttamisesta ja tulitaukoa koskevasta sopimuksesta.

Netanjahu toteaa videolla, että sopimukseen suostuminen olisi "vaikea päätös, mutta oikea päätös", jota "turvallisuuselimet" tukevat.

Netanjahu kuvaili panttivankien palauttamista "pyhäksi ja tärkeimmäksi tavoitteeksi".

– Emme lopeta ennen kuin olemme saavuttaneet täydellisen voiton, ennen kuin olemme palauttaneet kaikki panttivangit.

22.16: Israel äänestää mahdollisesta sopimuksesta Hamasin kanssa

Israelin hallituksen on määrä äänestää panttivankisopimuksesta Hamasin kanssa, kertoo Reuters. 

Israelilaismedia Times of Israel kertoo Channel 12 raportoineen, että sopimuksella vapautettaisiin Hamasin panttivangeista 30 lasta, kahdeksan äitiä ja 12 naista.

21.46: Wagner toimittamassa ilmapuolustusjärjestelmää Hizbollahille tai Iranille, sanoo USA

Palkkasotilasyhtiö Wagner valmistelee ilmapuolustusjärjestelmän toimittamista Libanonin Hizbollah-taistelijoille tai Iranille, sanoo Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston viestintäkoordinaattori John Kirby

Hän perustaa tietonsa maansa tiedusteluun. Kirbyn mukaan Wagner toimii nyt Venäjän hallinnon ohjeistuksessa.

Kirbyn tietojen mukaan Iran harkitsee toimittavansa vastineeksi Venäjälle ballistisia ohjuksia. Hänen mukaansa Yhdysvallat on valmistautunut ottamaan käyttöön uusia pakotteita venäläisiä vastaan, jos kaupat toteutuvat.

Wagner on pysynyt pääosin poissa julkisuudessa sen jälkeen, kun sen johtaja Jevgeni Prigozhin kapinoi Venäjän hallintoa vastaan viime kesänä. Sen jälkeen ryhmän taistelijat on palautettu Kremlin komentoon.

Venäjä ja Iran ovat tiivistäneet yhteistyötään viime aikoina. Molempia maita vastaan on otettu käyttöön taloudellisia pakotteita, ja ne tukeutuvat toisiinsa pärjätäkseen sanktioiden alla.

19.20: Hamas vapauttaisi 50 panttivankia neljän päivän aikana, jos sopimus toteutuu, uutisoi BBC

BBC on julkaissut uutta tietoa Israelin ja Hamasin mahdollisesta sopimuksesta. 

BBC:n lähteen, Israelin korkea-arvoisen virkamiehen, mukaan Hamas vapauttaisi 50 israelilaista panttivankia neljän päivän aikana.

Lähteen mukaan kaikki Israelin turvallisuuselimet sekä sotilas- ja tiedustelupalvelut kannattavat ehdotettua sopimusta. 

18.30: Biden: Kymmenien panttivankien vapauttamisessa ollaan ”hyvin lähellä” 

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan Hamas saattaa vapauttaa pian kymmeniä panttivangikseen ottamia israelilaisia.

Presidentti Biden Hamasin kaappaamista panttivangeista: "Olemme nyt todella lähellä" 0:20
Presidentti Joe Biden Hamasin kaappaamista panttivangeista: "Olemme nyt todella lähellä"

18.15: Tämä tiedetään mahdollisesta tulitaukosopimuksesta

Israel ja äärijärjestö Hamas ovat NBC:n lähteiden mukaan lähellä sopimusta panttivankien vapauttamisesta ja väliaikaisesta tulitauosta. NBC:n mukaan sopimus vaatii vielä Israelin hyväksynnän. 

Medioissa on arvioitu panttivankien vapauttamisen koskevan noin 50-100 henkilöä. 

Lisäksi sopimus voisi sisältää taistelutauon useiksi päiviksi ja humanitaarisen avun sallimisen Gazaan.

17.51: EU antoi luvan jatkaa kehitysapuaan palestiinalaisille – rahoja ei ole mennyt Hamasille

EU on hyväksynyt kehitysavun jatkamisen palestiinalaisille. Rahat laitettiin jäihin pian sen jälkeen, kun äärijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin puolitoista kuukautta sitten ja tappoi toista tuhatta ihmistä.

Nyt valmistuneiden selvitysten mukaan kehitysapurahaa ei ole päätynyt Hamasille suoraan eikä epäsuorasti. EU aikoo kuitenkin vastaisuudessa valvoa avustusrahoja aiempaa tarkemmin.

EU tukee palestiinalaisia Gazassa ja Länsirannalla enemmän kuin mikään muu taho. Vuosille 2021–24 apua on budjetoitu noin 1,2 miljardia euroa.

16.30: Israelin pääministeri kutsuu keskeiset virkamiehet tapaamiseen

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kutsuu keskeiset virkamiehet kokoukseen tänä iltana ”siepattujen vapauttamiseen liittyvien tapahtumien valossa".

Aiemmin tänään Netanjahu sanoi toivovansa ”hyviä uutisisia” liittyen panttivankien vapauttamiseen ja mahdolliseen sopimukseen Hamasin kanssa. 

Jotta sopimus voisi toteutua, Netanjahun on hyväksyttävä se kolmessa ryhmässä, joiden kanssa hän järjestää tapaamisia tänään. 

14.56: ICRC:n johtaja tapasi Hamasin johtajan

ICRC:n johtaja matkusti Qatariin tapaamaan Hamasin johtajaa Haniyaa, komitea kertoi lausunnossa eilen maanantaina. Komitean johtaja Mirjana Spoljaric tapasi erikseen myös Qatarin hallinnon kanssa.

Vierailusta kerrottiin samaan aikaan, kun neuvottelijat pyrkivät pääsemään sopimukseen joidenkin Hamasin ottamien panttivankien vapauttamisesta.

Järjestö korosti vaatineensa panttivankien välitöntä vapauttamista. Sen mukaan vierailu oli osa pyrkimyksiä käydä suoria keskusteluja kaikkien osapuolten kanssa, jotta kansainvälistä humanitaarista oikeutta kunnioitettaisiin.

– ICRC vaatii, että tiimimme saavat käydä panttivankien luona tarkastamassa heidän hyvinvointinsa ja toimittamassa lääkkeitä ja että panttivangit saavat kommunikoida perheidensä kanssa, komitea sanoi.

– On päästävä sopimuksiin, jotka sallivat ICRC:n suorittaa tämän työn turvallisesti.

ICRC sanoi, ettei se tiedä panttivankien sijaintia eikä se voi väkisin tunkeutua panttivankien luokse.

14.55: Gazan Indonesialaisessa sairaalassa tilanne tulenarka

Israel on kansainvälisten medioiden mukaan jatkanut Gazan Indonesialaisen sairaalan piirittämistä.

Sairaalasta on evakuoitu taisteluiden tieltä 200 potilasta, sanoi Hamasin hallinnoiman Gazan terveysministeriö uutistoimisto AFP:lle eilen maanantaina.

Evakuoidut ihmiset kuljetettiin terveysministeriön tiedottajan Ashraf al-Qudran mukaan bussilla Pohjois-Gazassa sijaitsevasta sairaalasta eteläisessä Khan Junisin kaupungissa sijaitsevaan Nasserin sairaalaan.

Potilaiden evakuoinnissa avusti terveysministeriön mukaan Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ICRC.

Khan Junisissa oleva AFP:n toimittaja kertoi nähneensä kahden bussin saapuvan Nasserin sairaalaan Punaisen Ristin kanssa.

– Sairaalassa on edelleen 400 potilasta, ja työskentelemme ICRC:n kanssa evakuoidaksemme (heidät), tiedottaja sanoi.

Israelin iskiessä Gazaan myös sairaalat ovat saaneet osumia, kun Israel on syyttänyt Hamasia siviilien käyttämisestä ihmiskilpinä.

Gazan terveysministeriön mukaan Israel iski maanantaina Indonesialaiseen sairaalaan ja surmasi ainakin 12 ihmistä. Tietoja ei ole pystytty vahvistamaan riippumattomista lähteistä, mutta Britannian yleisradioyhtiö BBC:n paikantamalla ja palestiinalaisten aamulla julkaisemalla videolla sairaalan lähistöllä näkyy neljä israelilaistankkia.

Al-Jazeera-uutiskanavan mukaan sairaalan hoitohenkilökuntaa on vaadittu poistumaan sairaalasta "potilaiden kanssa tai ilman".

14.54: WHO: Kaksi keskosvauvaa kuoli al-Shifan sairaalassa

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan kaksi Gazan al-Shifa-sairaalassa hoidetuista 33 keskosvauvasta ehti kuolla ennen evakuointia viikonloppuna.

Järjestö auttoi sunnuntaina 31 keskosvauvan evakuoinnissa sairaalasta, ja heistä 28 saatiin eilen turvallisesti Gazan kaistalta rajan ylitse hoitoon Egyptiin. Kolmea muuta päätettiin hoitaa Gazan eteläosan sairaalassa, lähellä vanhempiaan.

WHO:n tiedottajan Christian Lindmeierin mukaan kaksi vauvoista kuitenkin kuoli evakuointipäivänä al-Shifan sairaalassa puutteellisten hoitomahdollisuuksien takia.

Kaikki eloon jääneet vauvat kärsivät vakavista tulehduksista, eikä valtaosalla heistä ole mukanaan kumpaakaan vanhemmistaan.

14.51: Sopimus väliaikaisesta aselevosta Gazan kaistalle lähes valmis, sanoo Hamas-johtaja

Gazan kaistalla ollaan mahdollisesti pääsemässä pian sopimukseen väliaikaisesta aselevosta, useita viikkoja kestäneiden intensiivisten taistelujen ja Israelin ilmaiskujen jälkeen.

Asiasta on kertonut äärijärjestö Hamasin johtaja Ismail Haniya viestipalvelu Telegramissa julkaistun lausunnon mukaan.

– Olemme lähellä aseleposopimuksen solmimista, Haniya sanoi lyhytsanaisessa lausunnossaan tänään.

Humanitaarisesta aselevosta Hamasin ja Israelin välille on liikkunut väitteitä jo viikonlopusta saakka, mutta osapuolet eivät olleet tätä ennen kommentoineet sen mahdollisuutta.

Alustavaan sopimukseen kuuluu viiden päivän aselepo maan tasalla sekä rajoituksia Israelin ilmaoperaatioihin Etelä-Gazassa, kertoi kaksi neuvotteluja lähellä olevaa lähdettä uutistoimisto AFP:lle. Vastineeksi 50–100 Hamasin ja äärijärjestö Islamilaisen jihadin ottamaa panttivankia vapautettaisiin. Hamas otti yli 240 panttivankia hyökättyään Israeliin 7. lokakuuta.

Qatarin pääministeri Mohammed bin Abdulrahman al Thani sanoi jo sunnuntaina, että sopuun pääseminen oli kiinni enää käytännön yksityiskohtien hiomisesta.

Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi eilen maanantaina uskovansa, että sopimus panttivankien vapauttamiseksi on lähellä.

Yhdysvaltalaislehti Washington Post on kertonut omiin lähteisiinsä nojaten, että Qatarissa olisi tekeillä sopimus, joka keskeyttäisi taistelut viideksi päiväksi. Lehden mukaan tulitaukoa valvottaisiin ilmasta.

12.44: Israel kehottaa jälleen Pohjois-Gazan asukkaita siirtymään etelään

Israel kehottaa jälleen Pohjois-Gazan asukkaita siirtymään kohti maan eteläosaa. Israel on kertonut myös avaavansa käytävän Salah Al-Dinin tien kautta kello 16 asti paikallista aikaa. 

Israelin armeijan arabiankielinen tiedottaja on myös kertonut, että Rafahin länsipuolella sijaitsevalla Tal al-Sultanin alueella on voimassa sotilaallisten toimien väliaikainen keskeytys kello 14 asti paikallista aikaa. 

Asiasta kertoo The Guardian.

9.04: Ainakin 50 toimittajaa kuollut Israelin ja Hamasin taisteluissa

Tähän mennessä ainakin 50 toimittajaa ja media-alan työntekijää on kuollut Israelin ja Hamasin meneillään olevan konfliktin taisteluissa. Asiasta kertoi lehdistönvapausjärjestö Committee to Protect Journalists (CPJ), joka julkaisi kuolleiksi vahvistettujen nimet ja tiedot heidän kuolemansa olosuhteista eilen verkkosivuillaan.

Luku on noussut kymmenellä vain reilussa viikossa. CPJ:n mukaan kuolleista selvä valtaosa eli 45 on palestiinalaisia, mutta joukossa on myös neljä israelilaista sekä yksi libanonilainen. Lisäksi yli kymmenen on haavoittunut, kolme toimittajaa on kadonnut ja 18 on pidätetty.

Israel on järjestön mukaan kertonut kansainvälisille medioille, ettei se voi taata toimittajien turvallisuutta Gazan kaistalla operaationsa aikana.

6.40: Neuvoteltavasta tulitaukosopimuksesta lisätietoa

Hamasin virkamies Izzat el Reshiq kertoo Al Jazeera TV:lle Hamasin ja Israelin välisestä tulitaukosopimuksesta.

– Odotettuun sopimukseen sisältyy panttivankeina olevien israelilaisten naisten ja lasten vapauttaminen vastineeksi palestiinalaisten naisten ja lasten vapauttamisesta miehityksen vankiloista.

El Reshiqin mukaan Qatarin viranomaiset ilmoittavat aselevon yksityiskohdista.

Asiasta uutisoi Reuters.

5.39: Hamasin johtaja: Tulitauko Israelin kanssa lähellä

Hamasin johtaja Ismail Haniyehin mukaan äärijärjestö on lähellä tulitaukosopimusta Israelin kanssa. 

– Hamasin virkamiehet ovat "lähellä tulitaukosopimusta" Israelin kanssa ja ryhmä on toimittanut vastauksensa Qatarin välittäjille, Haniyeh kertoi avustajansa välittämässä lausunnossa uutistoimisto Reutersille.

Mahdollisen sopimuksen ehdoista ei ole tarkempia tietoja. 

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi eilen maanantaina uskovansa, että sopimus on lähellä. 

– Olemme nyt lähempänä kuin koskaan aiemmin, Valkoisen talon tiedottaja John Kirby sanoi. 

Sopimuksen tarkoituksena on varmistaa joidenkin Gazassa pidettyjen panttivankien vapauttaminen ja taistelujen keskeyttäminen, jotta alueelle saataisiin toimitettua apua.

5.29: 200 potilasta evakuoitiin Pohjois-Gazassa sijaitsevasta sairaalasta, sanoo Hamasin hallinnoima terveysministeriö

Gazan indonesialaisesta sairaalasta on evakuoitu 200 potilasta, sanoi äärijärjestö Hamasin hallinnoiman Gazan terveysministeriön tiedottaja uutistoimisto AFP:lle maanantaina.

Evakuoidut ihmiset kuljetettiin terveysministeriön mukaan bussilla Pohjois-Gazassa sijaitsevasta sairaalasta eteläisessä Khan Junisin kaupungissa sijaitsevaan sairaalaan.

Potilaiden evakuoinnissa avusti terveysministeriön mukaan Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ICRC.

Terveysministeriön mukaan Israel iski maanantaina Gazan indonesialaiseen sairaalaan ja surmasi ainakin 12 ihmistä.

Tietoja ei ole pystytty vahvistamaan riippumattomista lähteistä.

22.50: Yhdysvaltain ulkoministeriö: Gazassa edelleen noin 1 200 Yhdysvaltain kansalaista

Gazassa on edelleen noin 1 200 pysyvästi maassa asuvaa Yhdysvaltain kansalaista, kertoi Yhdysvaltain ulkoministeriö maanantaina. Ulkoministeriön mukaan ainakin kuusi Yhdysvaltain kansalaista on saanut surmansa sen jälkeen, kun Israelin ja äärijärjestö Hamasin konflikti alkoi 7. lokakuuta.

Ulkoministeriön tiedottaja Matthew Millerin  mukaan noin 800 Yhdysvaltalaista on poistunut Gazasta Rafahin rajanylityspaikan kautta Egyptiin ja Gazaan on jäänyt noin 1200 henkilöä.

20.27: "Israel piirittää jo toista sairaalaa Gazassa"

Israelin sanotaan piirittävän jo toista sairaalaa Gazassa.

Israel ei ole kommentoinut tietoja, joiden mukaan se piirittää Gazan indonesialaista sairaalaa panssarivaunuilla. Israel kuitenkin sanoo yleisellä tasolla jatkavansa Hamasin terroristien piilopaikkojen etsintää.

Hamasin mukaan 12 palestiinalaista on kuollut ja kymmeniä loukkantunut piirityksessä.

Lue myös:

    Uusimmat