Arttu Lindeman kertoo, miksi lopetti Youtuben ja vaihtoi klubiräpin nu metalliin: "Jos joku ajattelee, että esitän, niin se hänelle sallittakoon"

Onnettomuus sai Arttu Lindemanin jättäytymään julkisuudesta 7:25
Videolla Arttu Lindeman kertoo omin sanoin hiljaiseloonsa liittyvistä tekijöistä.

Artisti Arttu Lindeman katosi julkisuudesta vuonna 2021, ja palasi vuotta myöhemmin uudistuneen musiikkityylin kera. Nyt hän kertoo, miten klubiräppi vaihtui nu metalliin.

Moni suomalainen yllättyi syksyllä 2022, kun pitkään hiljaiseloa viettänyt, aikoinaan Youtuben kautta tunnetuksi tullut artisti Arttu Lindeman palasi julkisuuteen täysin muuttuneena miehenä. Aikaisemmin rempseästä klubiräpistä ja vauhdikkaista Youtube-videoistaan tunnettu artisti palasi julkisuuteen tummanpuhuvan tyylin ja nu metal -musiikin kera. Miltei 200 000 tilaajan Youtube-kanava oli suljettu hieman aikaisemmin.

Mikä sai rap-musiikillaan jopa Emma-palkinnon voittaneen artistin muuttamaan suuntaa ja vaihtamaan musiikkityylinsä miltei täysin päinvastaiseksi?

Lindeman kertoo MTV Uutisille, että julkisuudesta jättäytyminen ja sen aikana tapahtunut tyylimuutos saivat alkunsa onnettomuudesta. Lindeman oli ajamassa moottoritiellä, kun yhtäkkiä hänen autonsa lähti vesiliirtoon ja suistui kaiteeseen.

Pelottavasta tilanteesta selvittiin ilman henkilövahinkoja, mutta onnettomuus pysäytti siitä huolimatta Lindemanin elämän.

– Sen jälkeen mietin, että jos olisin nyt kuollut, niin tämä ei ehkä olisi semmoinen juttu, mitä olisin halunnut jättää jälkeeni. Että tämä on ehkä mennyt vähän väärään suuntaan, hän muistelee aikaisempaan julkisuuskuvaansa viitaten.

Onnettomuuden myötä Lindeman päätti, että hän haluaa opetella elämään julkisuuden valokeilan ulkopuolella. Hän naurahtaa, että tällaisen jauhaminen kuulostaa jopa vähän naurettavalta.

Todellisuudessa julkisuus oli kuitenkin sävyttänyt Lindemanin elämää aina teini-ikäisestä saakka.

– Olin tosi nuori, kun jutut lähtivät liikkeelle, ja se oli sitä minun kuplaani. Se ei ole mikään oikea kupla ja on tosi epäterveellinen, niin tuntui hyvältä olla pois julkisuudesta, hän sanoo.

Lindeman muutti hiljaiselonsa aikana Lahdesta Helsinkiin. Hiljaiselon aikana hän löysi myös uuden musiikillisen tyylinsä.

Youtube kiinni, uudenlaista musiikkia eetteriin

Nykyinen, raskaampi musiikkityyli löytyi tekemällä paljon ja erilaista musiikkia. Lindeman naurahtaa netin demokansioista ja pilvipalveluista löytyvän sellaista materiaalia, jota ei ensikuulemalla uskoisi hänen tekemäkseen.

– En voi sanoa, että kaikkea on kokeiltu, mutta voin käsi sydämellä vannoa, että melkein kaikkea, hän toteaa.

Youtube-videoiden tekemisen artisti puolestaan lopetti hyväksyttyään, että aika ei yksinkertaisesti riitä kaikkeen.

– En minä niiden videoiden tekemistä lopettanut siksi, että olisin yhtenä aamuna herännyt ja vihannut videoiden tekemistä, vaan hyväksyin sen, että vuorokaudessa on 24 tuntia, ja niistä jokaista ei voi tehdä töitä.

Lindeman pohti, minkälaisia asioita hän haluaa tehdä ja edistää niinä vuorokauden tunteina, jotka hän pyhittää töille. Hän päätti panostaa musiikkiin ja järjesteli kertomansa mukaan "palikat uusiksi".

– Ei Sonykaan ihan heti ollut messissä, mutta kun tarpeeksi pitkään kävin soittamassa heille raskaampia demoja ja tukkani alkoi kasvaa, niin jengi totesi, että kyllä sinä taidat olla ihan tosissasi tämän homman kanssa.

Palautetta

Lindemanin uudentyylinen musiikki on saanut sekä risuja että ruusuja. Muun muassa sosiaalisessa mediassa on väläytelty, että nu metalliin vaihtanut artisti olisi niin sanottu poser, teeskentelijä.

Lindeman ounastelee, että ne ihmiset, jotka ajattelevat hänen olevan teeskentelijä, ovat todennäköisesti olleet aina sitä mieltä, teki hän mitä tahansa.

– Jos olen joskus tehnyt vaikkapa somejuttuja, niin ehkä ne ovat olleet jonkun mielestä feikkejä, ja kun olen sen jälkeen siirtynyt musiikkikentälle, niin se on varmaan ollut jonkun mielestä feikkiä. Nyt olen vaihtanut musiikkigenreä, ja sekin on jonkun mielestä feikkiä, hän luettelee.

Lindemanin mielestä on hienoa, että hänen musiikkinsa herättää mielipiteitä. Hän toteaa, että kaikilla on sananvapaus ja oikeus olla sitä mieltä kuin he ovat. Näin ollen kenenkään ei hänen mukaansa tarvitse myöskään kuluttaa esimerkiksi sellaista musiikkia, josta ei pidä.

Lindeman toteaa myös olevansa eri mieltä niiden ihmisten kanssa, jotka pitävät häntä poserina.

– Jos joku ajattelee, että esitän, niin se hänelle sallittakoon. Ja jos hän on sitä mieltä vielä vuosien päästä, kun julkaisen neljännen hevilevyni, niin sekin sallittakoon.

Artisti sanoo tekevänsä tänä päivänä musiikkia hyvin aidoista lähtökohdista. Osasyy pitkälle hiljaiselolle oli hänen mukaansa se, että hän rehellisesti sanottuna opetteli tekemään kappaleita.

– Opettelin kirjoittamaan ja säveltämään biisit, kävin paljon laulutunneilla ja otin kitaraa haltuun, hän kertoo.

Pitkäjänteisen opettelun tuloksena Lindeman pystyy nykyisin tekemään musiikkiaan omavaraisesti. Siinä missä studiolle mentiin aikaisemmin musiikintekijöiden kanssa taskussa korkeintaan ideoita, mennään sinne nyt useimmiten valmiiden biisien kera. Tämä oli asia, jonka saralla Lindeman halusi kehittyä hiljaiselonsa aikana.

Uuden musiikkityylin myötä Lindemanin fani- ja kuuntelijakunta on vaihtunut miltei kokonaan. Joukossa on toki edelleen sellaisia tyyppejä, jotka ovat olleet matkassa mukana alusta alkaen, mutta yleisesti ottaen keikkapaikoille saapuu tänä päivänä hyvin erinäköisiä ihmisiä kuin aikaisemmin.

Positiiviset kommentit, joita Lindeman on uudenlaisesta musiikistaan saanut, ovat usein häpeilemättömän rehellisiä.

– Minulle on saattanut laittaa viestiä esimerkiksi joku minua vanhempi duunarijäbä, että "Jumalauta, olipa vittumaisen uskottavaa nu metallia", hän nauraa.

Viihteen monitoimimiehestä artistiksi

Lindeman kuvailee olleensa aikaisemmin viihteen monitoimimies sen sijaan, että hän olisi ollut varsinaisesti artisti, muusikko tai taiteilija. Monitoimimiehen kappaleissa tarinaa kertoi suorittaja ja biiseissä räpättiin hänen menestyksestään tai menestyksettömyydestään.

Tänä päivänä Lindemanin kappaleiden kertoja on sen sijaan tarkkailija, sivusta seuraaja, joka tarinoi kuuntelijalle kokemuksistaan, tunteistaan ja havainnoistaan.

– Oltuani itse pois julkisuudesta olen nähnyt sellaisia asioita, joita en ole nähnyt silloin, kun olen tehnyt asioita kaasu pohjassa ja yrittänyt koko ajan edistää jotain juttuja ja kasvattaa jotain vitun henkilöbrändiä, hän sanoo.

Perjantaina 21. huhtikuuta julkaistiin Lindemanin uusin single Haudalle. Artistin mukaan kappale puhuu suorasanaisuuden ja omien ajatusten takana seisomisen puolesta. Loppuvuonna Lindemanilta puolestaan saadaan kokonainen albumi, joka kantaa nimeä Egosysteemi.

Tällä hetkellä Lindeman toivoo, että keikkoja riittäisi jatkossakin, esimerkiksi kesäisin. Artisti kertoo haaveilevansa myös kiertueesta.

– Nyt kun olemme ihan alussa tämän jutun kanssa, niin vedämme vasta ensimmäisiä rock-keikkojamme. Ne ovat menneet tosi hyvin ja sinne on löytänyt yleisöäkin. Toivon, että se juttu kehittyy omalla painollaan.

Yllä olevalla videolla Lindeman kertoo, miksi vastaanotto hiljaiselon jälkeen tuntui aluksi epäreilulta ja millä mielin hän suhtautuu tänä päivänä artistiuransa ensimmäisiin vuosiin.

Lue myös:

    Uusimmat