Artek-huonekaluja ja arvotavaroita himoinnut lääkärinainen tuomittiin varkauksien sarjasta – katumus lyhensi vankeusrangaistusta

Artek-huonekaluja ja arvotavaroita himoinnut lääkärinainen tuomittiin varkauksien sarjasta – katumus lyhensi vankeusrangaistusta 0:52
Katso videolta poliisin kuvat lääkärinaisen kotoa löytyneistä varastetuista tavaroista.

Lukuisia asuntomurtoja tehtaillut nelikymppinen lääkärinainen tuomittiin Satakunnan käräjäoikeudessa. Nainen varasti uhreiltaan etenkin Artek-huonekaluja ja muuta design-tavaraa.

Nainen jäi kiinni joulukuussa 2020. Poliisi löysi naisen kotoa suuren määrä arvokkaita huonekaluja ja muita design-esineitä, jotka oli varastettu eri puolilta Suomea, etenkin Uudenmaan ja Satakunnan alueelta.

Poliisin esitutkintamateriaalin mukaan nainen oli tehnyt täsmäiskuja, jotka kohdistuivat asuntoihin ja vapaa-ajanasuntoihin. Kohteissa ei ollut sotkettu paikkoja, vaan nainen oli vienyt vain hamuamansa arvoesineet.

Etsi kohteita asuntoilmoituksista

Esitutkinnan perusteella nainen oli etsinyt potentiaalisia kohteita kiinteistövälityksen myynti-ilmoituksista. Naisen BMW-merkkisestä maasturista löydettiin lista, johon oli kirjoitettu osoitteita. Osaan oli tehty murtoja.

Osaa haltuunsa saamista tavaroista nainen oli kaupannut tori.fi-palvelussa.

Poikkeuksellisen tapauksesta tekee paitsi se, että nainen oli tehtaillut suuren määrän murtoja vain tietyt arvoesineet mielessään,  myös se, että nainen on koulutukseltaan lääkäri.

Julkisten rekisteritietojen perusteella naisen ammatinharjoittamisoikeutta on kuitenkin rajoitettu. Ilta-Sanomien mukaan tämä liittyy lääkkeiden väärinkäyttöön.

Myönsi ja katuu tekojaan

Käräjillä nainen myönsi varkaudet pääosin, mutta kiisti joitain asianomistajien vaatimuksia sekä muita pienempiä yksityiskohtia.

Tunnustusten myötä Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1982 syntyneen naisen muun muassa kuudesta törkeästä varkaudesta ja useista perusmuotoisista varkauksista 2 vuoden ehdolliseen vankeuteen.

Lisäksi nainen tuomittiin maksamaan erilaisia vahingonkorvauksia tapauksen asianomistajille ja vakuutusyhtiöille yhteensä kymmenien tuhansien eurojen edestä. Korvauksia määrättiin muun muassa hyvitykseksi anastetusta tai rikkoutuneesta omaisuudesta.

Naisen syyksi luettuja rikoksia on kaikkiaan 23.

Käräjäoikeus katsoi, että pelkästään rikosten määrän ja suunnitelmallisuuden valossa normaali rangaistus olisi ollut yli kaksi vuotta vankeutta.

Käräjäoikeus päätyi kuitenkin määräämään naiselle lievemmän rangaistuksen muutamasta eri syystä.

Nainen oli oma-aloitteisesti selvittänyt rikoksia ja osoittanut oikeudelle katuvansa tekojaan. Naisen mukaan tekoihin vaikutti hänen sairautensa.

Nainen oli myös lyhentänyt oikeudenkäynnin kestoa myöntämällä tekonsa. Lisäksi naisen kontolle oli vielä koitunut varkauksista massiiviset korvaukset.

Käräjäoikeus katsoi, että kaksi vuotta vankeutta käy oikeudenmukaisesta rangaistuksesta.

Koska nainen oli ensikertalainen, rangaistus määrättiin ehdollisena. Jos hän syyllistyy uusiin rikoksiin koeajalla, hänet passitetaan vankilaan.

Käräjätuomio ei ole lainvoimainen, eli siihen voi yrittää hakea muutosta hovioikeudesta.

Lue myös:

    Uusimmat