Armeijamadon ahne marssi yritetään pysäyttää Afrikassa

Maissinlehdellä mönkii parin sentin mittainen ruskea toukka. Vaikka se ei näytä kummoiselta, uhkaa toukka vaarantaa jopa satojen miljoonien ihmisten hengen. 

Kyse on niin kutsutun armeijamadon eteläamerikkalaisesta alalajista, joka leviää raivoisasti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Nimestään huolimatta madot ovat oikeasti Spodoptera frugiperda -yökkösen toukkia. 

Prinsloon perheen maatilalla lähellä Etelä-Afrikan pääkaupunkia Pretoriaa toukat ovat levinneet jo 80 prosenttiin maissikasveista. 

– Ne syövät kaiken, mihin koskevat, Jacques Prinsloo sanoo ja esittelee maissinlehteä, joka on toukkien reikäiseksi raastama. 

Etelä-Afrikan lisäksi toukat ovat levinneet ainakin Zimbabween, Sambiaan, Malawiin, Mosambikiin ja Namibiaan. Niiden epäillään saapuneen Afrikkaan Etelä-Amerikasta tuontikasvien mukana. 

Toukat ovat levinneet hurjaa vauhtia: ensimmäiset havainnot niistä tehtiin viime vuoden tammikuussa Nigeriassa - 4000 kilometrin päässä Etelä-Afrikasta. 

Torjunta-aineet eivät tehoa 

Armeijamatojen lempinimi tulee siitä, kuinka toukat yhden pellon tuhottuaan "marssivat" suurina laumoina etsimässä lisää ruokaa. 

Afrikassa elää oma armeijamatolajinsa, joka on myös aika ajoin aiheuttanut suuria satomenetyksiä. Sen eteläamerikkalainen serkku on kuitenkin vielä tuhoisampi. 

Etelä-Amerikassa on havaittu, että ajan mittaan torjunta-aineet menettävät tehonsa toukkiin. Myös Jacques Prinsloo kertoo yrittäneensä torjua toukkia kaikilla aineilla, mitä on saanut käsiinsä - tuloksetta. 

Armeijamatojen invaasio tuli todella huonoon aikaan. Eteläisessä Afrikassa alettiin vasta toipua kaksi vuotta kestäneestä poikkeuksellisesta kuivuudesta, jonka aiheutti El Nino -sääilmiö. 

– Viime vuonna kärsimme kuivuudesta, mutta sitten saimme hyviä sateita. Nyt madot tuhoavat sadon -- Tuntuu, että haluaisin vain istua alas ja itkeä itseni hengiltä, kertoo Jacquesin äiti Adele.  

Seuraavaksi Itä-Afrikkaan? 

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO on varoittanut, että armeijamato on valtava uhka ruokaturvalle. Pahimmissa skenaarioissa toukat tuhoavat satokasvit niin pahoin, että se johtaa jopa nälänhätään joillain alueilla. 

Pelkona on myös, että seuraavaksi madot leviävät jo muutenkin pahasta ruokapulasta kärsivään Itä-Afrikkaan. FAO järjesti helmikuun puolivälissä hätäkokouksen Zimbabwessa, jossa 16 eteläisen ja itäisen Afrikan maata sopivat yhteistyöstä armeijamadon torjumiseksi. Käytännössä se on kuitenkin hyvin vaikeaa ja kallista. Esimerkiksi Brasilia käyttää vuosittain yli 560 miljoonaa euroa yksin armeijamadon torjumiseen. 

Lajilla on monia ominaisuuksia, jotka tekevät siitä todella tehokkaan tuholaisen. Yökköset pystyvät lentämään pitkiä matkoja ja ne lisääntyvät valtavaa vauhtia: jokainen naaras laskee elämänsä aikana yli tuhat munaa. 

Toukat taasen eivät turhia nirsoile. Niiden tiedetään syövän yli sataa eri kasvilajia. Esimerkiksi maissista toukat eivät syö vain lehtiä, vaan ne iskevät myös tähkään, mikä pahentaa tuhoja. 

Etelä-Amerikassa ja Yhdysvalloissa toukkia vastaan istutetaan geenimuunneltua maissia, jonka syöminen tappaa ne. Useissa Afrikan maissa geenimuunneltujen kasvien viljely on kuitenkin joko kokonaan tai osin kielletty.

Lue myös:

    Uusimmat