Armand Duplantis koki tulleensa huijatuksi – puhuu nyt suunsa puhtaaksi lajiliiton erikoisesta tempusta

Armand Duplantis hyppäsi uuden maailmanennätyksen Timanttiliigan huipennuksessa Eugenessa 2:07
Armand Duplantis hyppäsi nykyisen maailmanennätyksen 623 Eugenen Timanttiliigassa viime syyskuussa.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto World Athletics (WA) jakoi viime vuonna Vuoden yleisurheilijan palkinnon yhden sijaan kolmelle urheilijalle. Urheilijoille palkinnon jakamisesta kerrottiin vasta gaalassa, mikä sai ruotsalaisen seiväshyppytähti Armand Duplantisin kritisoimaan WA:n toimintaa.

– Se oli vaikea tilanne, Duplantis sanoo gaalasta Expressenille.

Duplantis luuli mennessään gaalaan, että hänet on valittu Vuoden yleisurheilijaksi, mutta tosiasiassa palkinto jaettiin kolmelle urheilijalle. Duplantis valittiin kenttälajikategorian voittajaksi, Yhdysvaltojen Noah Lyles ratajuoksujen parhaaksi ja Kenian Kelvin Kiptum stadionin ulkopuolisten lajien voittajaksi. 

Pääkuvan videolla Duplantisin ME-hyppy 623 viime syksyltä.

Myös naisissa palkinto jaettiin kolmelle henkilölle: Kolmiloikkaaja Yulimar Rojas voitti kenttälaji-, Faith Kipyegon ratajuoksu- ja Tigist Assefa stadionin ulkopuolisten juoksujen kategorian.

– Kun palkinnot jaettiin, en kyennyt prosessoimaan tapahtunutta ja yritin vain olla niin diplomaattinen kuin mahdollista, Duplantis kertoo gaalaillasta.

– Aluksi en ollut vihainen vaan vain ihmeissäni. En ymmärtänyt oikein, mitä tapahtuu.

Ruotsalaisen tunne muuttui myöhemmin ärtymykseksi.

– Se ärsyttää, että meille ei kerrottu asiasta etukäteen. He johtivat meitä harhaan, Duplantis toteaa ja kuvailee WA:n toimintaa luikerteluksi.

– Ihmetyttää millainen ajatusprosessi on ollut. Jos he ajattelivat, että palkinto on hyvä jakaa, olisi siitä pitänyt sanoa meille etukäteen. Nyt tuntuu siltä, että he tiesivät, että päätöstä ei oteta hyvin vastaan. Mutta meille asiaa ei kerrottu, koska emme olisi ehkä halunneet saapua paikalle sinä tapauksessa, Duplantis pyörittelee.

Duplantis on voittanut palkinnon kaksi kertaa aikaisemmin, vuosina 2020 ja 2022. Ruotsalaisen mukaan palkinnon jakaminen kolmeen osaan on väärin.

– Mielestäni tämä on sääli ja omituista. Todella omituista. Mielestäni voi eri kategorioille jakaa palkintoja, mutta Vuoden yleisurheilijan palkinto pitää olla. Nyt se meni kolmelle, joten sitä ei oikeastaan jaettu ollenkaan.

Vuoden yleisurheilija -palkinto on jaettu 1988 alkaen vuosittain parhaalle nais- ja miesurheilijalle. Sitä ei ole aikaisemmin jaettu. 

Otsikkoa muokattu kello 8.40: "häpeällinen" muutettu "erikoiseksi". 

Lue myös:

    Uusimmat