Arkkitehti-lehti täyttää sata vuotta

Näyttely Rakennustaiteen museossa

Arkkitehti-lehti on yksi maailman vanhimmista arkkitehtuurilehdistä. Viivasta arkiksi -näyttely esittelee satavuotiaan julkaisun historiaa ja sisältöä.

Arkkitehti seuraa tarkkaan, mitä suomalaisessa yhteiskunnassa, kulttuurissa ja miljöössä tapahtuu. Lehti kertoo myös suomalaisen arkkitehtuurin uusista, ajankohtaisista saavutuksista.

Yleisölle näyttely avataan keskiviikkona 9. huhtikuuta Rakennustaiteen museossa. Katselmuksen yhteydessä ilmestyy lehden juhlanumero, jossa syvennytään menneeseen sataan vuoteen.

Lehden päätoimittaja Harri Hautajärvi uskoo juhlanumeron pääkirjoituksessa, etteivät Euroopan yhdentyminen ja globalisaatio poista kansallisten arkkitehtien tarvetta, vaan nostavat ne entistä tärkeämmäksi. Hän sanoo Arkkitehti-lehden tavoitteen olevan edelleen saman kuin sata vuotta sitten: edistää korkealuokkaista arkkitehtuuria, yhdyskuntasuunnittelua, restaurointia, sisustamista, muotoilua ja julkista taidetta. Ilmiöitä tarkastellaan analyyttisesti ja kriittisesti, pyritään puuttumaan epäkohtiin ja esittämään parannusehdotuksia, lupaa päätoimittaja.

Suomalaisen arkkitehtuurin puolesta

Historiansa alkuvuodet 1903-1919 Arkkitehti oli ruotsinkielinen Arkitekten. Suomen Arkkitehtiliitto, SAFA, on julkaissut lehteä vuodesta 1921.

Suomalainen arkkitehtuuri aina rakennuksista kaupunkisuunnitteluun muodostaa lehden ytimen. Aktiivisten kirjoittajien joukossa on vuosien saatossa ollut monia nimekkäitä kulttuuripersoonia kuten Pauli ja Aulis Blomstedt, Alvar Aalto, Reima Pietilä ja Juhani Pallasmaa. Rakennukset ja suunnitelmat, kirjoitukset ja keskustelut, taideteollisuuden ja taiteen esittelyt valottavat 1900-luvun historiaa ja kulttuuria.

Lehdellä on myös ollut tärkeä sijansa suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun kansainvälistymisessä. Vuonna 2000 Arkkitehti muuttui kokonaan suomen -ja englanninkieliseksi julkaisuksi. Tänä päivänä se kuuluu maailman merkittävimpien arkkitehtuurilehtien joukkoon.

Katsoja saa näyttelyssä selata eri vuosikymmeninä ilmestyneitä lehtiä. Näyttelykokonaisuuden osat valottavat sekä lehden sisältöä että tekemisen monia vaiheita. Museon suureen näyttelyhalliin on lehden rinnalle koottu valokuvia, originaalipiirroksia ja taideteollisuuteen liittyviä esineitä välittämään eri aikojen tunnelmia. Näyttelysuunnittelu on Hannele Grönlundin.

Taittopöytien ja painotekniikan muutos hahmottuu myös lehden historiasta säilyneiden dokumenttien avulla. Näyttelyn järjestävät yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliitto ja Suomen rakennustaiteen museo. Avaijaispäivänä järjestetään katselmukseen liittyen seminaari Arkkitehtuuri ja media.

Rakennustaiteen museossa esillä oleva katselmus täydentyy eduskuntataloon pystytetyllä pienimuotoisella näyttelyllä. Se koostuu Arkkitehti-lehdessä julkaistuista kuvista ja teksteistä, jotka käsittelevät eduskuntataloa, sen laajennusta ja uutta lisärakennusta.

STT-RAUNI MAGNUSSON

Viivasta arkiksi Suomen rakennustaiteen museossa, Helsingissä 9.4. - 1.6.2003

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja