Arkkipiispa pyysi anteeksi seksuaalivähemmistöiltä – "julma osa kirkon kertomusta"

Arkkipiispa Kari Mäkinen on pyytänyt kirkon asennetta anteeksi seksuaalivähemmistöiltä. Mäkisen puheenvuoro oli osa SuomiAreenan avajaisia Porissa.

Mäkinen otti homoseksuaalien ihmisten kohtelun esimerkiksi keskustelusta suomalaisessa yhteiskunnassa. Arkkipiispan puheessa oli kuitenkin selvä viesti seksuaalivähemmistöille.

– Kun ajattelen kaikkea ulkopuolelle työntämistä ja kohtelua, johon olemme vuosikymmenien mittaan kirkkona ja yhteiskuntana syyllistyneet seksuaalivähemmistöjä kohtaan, ja miten edelleen niin tapahtuu, minusta tässä on anteeksipyynnön paikka. Selittelemättä ja kiertelemättä, arkkipiispa sanoi.

– On nöyrästi tunnustettava, että omassa silmässä on ollut hirsi ja se vaikuttaa yhä. Toivon, että tähän anteeksipyyntöön voidaan yhtyä kirkossa ja yhteiskunnassa päätöksistä ja lainsäädännöllisistä ratkaisuista riippumatta.

"Työnnetty pois näkyvistä"

Kari Mäkinen viittaa hirrellä Raamatun kohtaan, jossa Jeesus sanoo: ”Kuinka näet roskan veljesi silmässä, mutta et huomaa, että omassa silmässäsi on hirsi”.

– Ajattelen esimerkiksi sitä, miten vuosikymmenien mittaan homoseksuaaliset ihmiset on työnnetty näkyvistä ja ulkopuolisuuteen yhteiskunnassa ja kirkossa sairauteen, rikokseen tai erityiseen syntisyyteen vedoten. Silmässä on ollut hirsi; ei ole nähty, ei ole ymmärretty. Se on julma osa suomalaista kertomusta, myös kirkon kertomusta, Mäkinen sanoi.

– En tiedä, onko meillä vieläkään oikein rohkeutta katsoa tätä historiaa avoimesti. Sen perillisiä olemme kaikki, tavalla tai toisella tämä hirsi vaikuttaa yhä.

Julmuus hiipii asennemaailmaan

Arkkipiispa Mäkisen mukaan julmuus esimerkiksi seksuaalivähemmistöjä kohtaan on nyt hienovaraisempaa kuin aiemmin.

– Se hiipii asennemaailmaan, tapaan puhua ”niistä” ja ”niiden oikeuksista” kirkossa ja yhteiskunnassa. Se on vaikeutta käsitellä, ohi katsomista, torjuntaa, suoranaista tuomitsemista ja vaikenemista. Ei kovuus muuksi muutu, vaikka se olisi näkymätöntä tai sitä perusteltaisiin uskonnollisesti, perinteellä tai luonnonmukaisuudella tai vaikka se peitettäisiin ylhäältä katsovaan suvaitsemiseen. Aina hirsi silmässä estää näkemästä ihmistä.  Sitä ei muuteta lainsäädännöllä.

Mäkinen osoitti puheessaan myötätuntoa homoseksuaaleille, jotka joutuvat elämään epävarmuuden alla.

– Omassa silmässä hirttä ei huomaa. Mutta se, joka nähdään tällaisen hirren vääristämin silmin, tuntee sen kyllä: oman olemassaolonsa epävarmuutena, jatkuvana kysymyksenä siitä, olenko täällä hyväksytty.


Yhdeksättä kertaa järjestettävä SuomiAreena kokoaa tuttuun tapaansa maan tunnetuimmat ja kovimmat vaikuttajat keskustelemaan kuumista puheenaiheista kesäiseen Poriin. 

MTV:n ja Porin kaupungin järjestämä keskustelutapahtuma SuomiAreena on kesällä 2014 suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Kahdeksanpäiväisessä tapahtumassa kuullaan kaikkiaan 700 eri keskustelijaa 150:ssä eri keskustelussa. Mukana on kymmenen ministeriä, 70 kansanedustajaa, kaksi presidenttiä ja kuusi ministeriötä.

Keskustelut ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Lue myös:

    Yhteistyössä:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja