Arjessa eniten päästöjä syntyy kolmella osa-alueella, sanoo ilmastotutkija – näin ilmastonmuutos vaikuttaa Suomeen

Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen vaatii kovia toimia - miten arjessa voi vähentää päästöjä? 2:48
Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen vaatii kovia toimia - miten arjessa voi vähentää päästöjä?

Ilmatieteen laitoksen toimialajohtaja Hannele Korhosen mukaan ilmaston lämpenemisen jatkuessa lumikausi häviää Etelä-Suomesta vuosisadan loppuun mennessä.

Korhosen mukaan ilmaston lämpenemisen jatkuessa helleaallot yleistyvät Suomessa, mikä aiheuttaa haitallisia terveysvaikutuksia ja vaikuttaa ainakin osaan eläinlajeista.

– Sateisuus lisääntyy ja tulee enemmän kaupunkitulvia. Lumikausi vähenee ja häviää eteläisestä Suomesta kokonaan. Eritysesti lajit, jotka ovat jäästä ja lumesta riippuvaisia, kärsivät, Korhonen luettelee ilmaston lämpenemisen seurauksia.

Korhosen mukaan Suomessa lumesta ja jäästä riippuvaisia lajeja ovat esimerkiksi ahma ja saimaannorppa, jotka tekevät lumipesiä.

Ilmastonmuutospaneeli IPCC julkaisi tiistaina ilmastoraporttinsa, jonka mukaan maapallon lämpötila kohoaa nyt nopeammin, kuin tuhansiin vuosiin. 

Arjen päästövähennyspotentiaali riippuu elämäntilanteesta

Korhosen mukaan suomalaisten arjessa eniten päästöjä syntyy keskimäärin liikkumisesta, asumisesta ja ravinnosta.

– Se, mikä kenellekin on paras tapa vähentää päästöjä, riippuu elämäntilanteesta. Helsingin keskustassa asuessa ei välttämättä tarvitse autoa, mutta esimerkiksi maaseudulla ilman autoa eläminen on vaikeaa, Korhonen sanoo.

– Öljylämmitteisessä talossa lämmitysmuodon vaihtamisella on suuri päästövaikutus. Kerrostalossa päästöihin vaikuttaminen lämmitysmuodon kautta ei ole yhtä helppoa.

Korhosen mukaan Suomessa ilmaston lämpenemisen vaikutukset voivat olla voimakkaampia, kuin muilla leveysasteila. Tämä johtuu niin sanotusta takaisinkytkentäilmiöistä.

– Kun esimerkiksi lumipeite vähenee, auringon lämmittävää säteilyä heijastuu vähemmän avaruteen, mikä lisää edelleen lämpenemistä.


Lue myös:

    Uusimmat