Arja Saijonmaa paljastaa yhden koskettavimmista esityksistään: "Laulu on kaikista voimakkain ase"

Laulaja Arja Saijonmaa on tehnyt merkittävän uran niin Ruotsissa kuin Suomessakin.

Ylen Elämäni biisi -ohjelmaa tähdittävä Arja Saijonmaa kertoo odottavansa innolla suosikkiohjelman uutta tuotantokautta. Iloinen Saijonmaa sanoo ohjelman suosion salaisuudeksi sen aitouden.

– Ohjelmaan jää koukkuun, koska ihmistarinat ovat aina jänniä ja uusia. Laulu koskettaa ihmisten elämässä jotain tärkeää. Esimerkiksi suomalainen mies, poliitikko tai jonkin it-alan ihminen. He ovat sellaisia koviksia, että kun yhtäkkiä jonkin laulun kautta he avautuvat, niin se on todella dramaattista, Saijonmaa pohtii.

Ruotsissa asuva Saijonmaa kertoo ottavansa jokaisen laulun positiivisena haasteena.

– Olen ihan peloton siinä mielessä. Olen aiemminkin joutunut ottamaan musiikillisia haasteita ja se on jännittävää, ettei fakkiinnu johonkin tiettyyn musiikkityyliin.

Saijonmaa nimeää yhden ikimuistoisimmista tilanteista, joka tapahtui edellisellä kaudella, kun ohjelmassa nähtiin Ukrainan sodan vuoksi tehty hyväntekeväisyysjakso. Laulaja esitti jaksossa saksankielisen version Mikis Theodorakiksen lyyrisestä kappaleesta Mauthausen, joka kertoo keskitysleireistä. Saijonmaa sanoo, että vaikka laulu ei suoranaisesti kerro Ukrainan tilanteesta, niin se kosketti syvästi ohjelman ukrainalaisvieraita.

– Se on äärettömän kaunis ja fantastinen laulu. Mukana oli nuoria sodan satuttamia osallistujia Ukrainasta, joista yksi oli saapunut suoraan taistelusta. Huomasin, että laulun aikana he itkivät ja nousivat seisomaan. Se oli todella paha paikka, Saijonmaa muistelee.

– Laulu on hirvittävän voimakas ase. Laulu on kaikista voimakkain ase maailmassa, se murtaa kovimmatkin panssarit. Olen nähnyt sen ja viimeisimpänä, kun sain laulaa ukrainan tiimille, hän lisää.

Oman elämänsä kappaletta Saijonmaa ei suostu kertomaan.

– En sano. Ei minulla sellaisia ole. Koko elämäni on minun elämäni biisi, Saijonmaa nauraa.

Lue myös:

    Uusimmat