Mainos

Arhinmäki tylyttää ylikansallisia perintäfirmoja: "Tekevät voittoa vähävaraisten sairaiden ahdingolla"

Kansanedustaja vaatii yksityisten perintäfirmojen käyttämistä sote-asiakasmaksujen perinnässä lopetettavaksi. Arhinmäki on jättänyt asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen.

Kansanedustaja Paavo Arhinmäen (vas.) mukaan tilanne, jossa vuosittain yli 400 000 sote-asiakasmaksua päätyy ulosottoon ja jossa yli puolet kunnista käyttää maksujen perintään yksityisiä perintäfirmoja, on kestämätön.

Arhinmäen mukaan pienikin maksamaton lasku voi ajaa ihmisiä velkakierteeseen perintä -ja oikeudenkäyntikulujen myötä.

– Ylikansalliset perintäfirmat tekevät voittoa vähävaraisten sairaiden ahdingolla, vaikka julkinen sektori voisi hyvin vastata maksujensa perinnästä sosiaalisesti vastuullisella tavalla, hän sanoo tiedotteessa.

"Huojennuskäytäntöjä laajennettava"

Hallitukselle jättämässään kysymyksessä Arhinmäki vaatii toimia myös asiakasmaksulain huojennuspykälien vahvistamiseksi.

Laki velvoittaa nykyisin soveltamaan huojennusmekanismia vain maksukyvyn mukaan määrättyihin terveydenhuollon maksuihin. Tasamaksujen osalta velvoittavaa lainsäädäntöä ei ole.

– Valmisteilla olevasta asiakasmaksu-uudistuksesta puhuttaessa hallitus on korostanut lähinnä paremman tiedottamisen merkitystä, mutta on selvää, että huojennuskäytäntöjä tulee pystyä laajentamaan myös nykyistä velvoittamalla lainsäädännöllä, Arhinmäki sanoo.

Viime viikolla Helsingin kaupunginvaltuusto päätti, että Helsinki ryhtyy selvittämään keinoja, joilla voidaan ehkäistä vähävaraisten kaupunkilaisten sote-asiakasmaksuista johtuvia maksuvaikeuksia. Aloite tuli Vasemmistoliitolta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.