Argentiinassa äänestetään presidentinvaalien toisella kierroksella

Näin argentiinalainen presidenttiehdokas heiluu vaalikampanjassaan moottorisahan kanssa 0:20
Näin argentiinalainen presidenttiehdokas heiluu vaalikampanjassaan moottorisahan kanssa.

Argentiinassa ratkaistaan tänään, kenestä tulee maan presidentti seuraavien neljän vuoden ajaksi. Vastakkain vaalien toisella kierroksella ovat valtiovarainministeri Sergio Massa ja omintakeinen oikeistolainen kansanedustaja Javier Milei.

Vaalien ensimmäisellä kierroksella lokakuussa Massa sai suurimman äänipotin, yli 36 prosenttia äänistä. Milei keräsi noin 30 prosenttia äänistä. Istuva presidentti Alberto Fernandez ei hakenut vaaleissa jatkokautta.

Mielipidetiedustelujen perusteella toisesta kierroksesta tulee erittäin tasainen. Milei on ollut kyselyissä niukasti edellä, mutta asiantuntijoiden mukaan kumpi vain voi voittaa vaalit.

Taloustieteilijä Milei nousi tämän vuoden aikana melko tuntemattomasta kansanedustajasta vaalien ennakkosuosikiksi. Hänen radikaalit esityksensä Argentiinan kroonisiin talousvaikeuksiin ovat herättäneet sekä vastakaikua että tiukkaa vastustusta.

Oikeistolaista La Libertad Avanza -liittoumaa johtava Milei on kertonut haluavansa muun muassa dollarisoida Argentiinan talouden, sulkea lukuisia ministeriöitä ja maan keskuspankin, sallia elinkaupan ja kieltää abortin. Hän on myös kertonut pitävänsä ilmastonmuutosta valheena ja kyseenalaistanut Argentiinan sotilasdiktatuuriajan uhrilukuja.

Erilaiset ehdokkaat

Milei piti kampanjansa päätöstilaisuuden tällä viikolla Cordobassa.

– Edessämme on tärkeimmät vaalit viimeisten 40 vuoden aikana, Milei sanoi tuhansille kannattajilleen viitaten Argentiinan 40 vuoden takaiseen paluuseen demokratiaksi sotilasdiktatuurin jälkeen.

Hän kritisoi vastustajiaan, joiden mielestä Milein esityksillä Argentiina hyppäisi kuiluun.

– Mistä hypystä kuiluun oikein puhutte, kun olemme jo matkalla helvettiin? Milei latasi.

Massa edustaa peronistista Union por la Patria -puoluetta. Hänen valtiovarainministerikauttaan on leimannut korkea inflaatio. Viimeisten 12 kuukauden aikana hinnat ovat nousseet peräti 143 prosenttia.

– Me puolustamme ja parannamme julkista ja ilmaista koulutusta, Massa sanoi kampanjansa päätöksessä.

Massa on pyrkinyt esittämään itsensä kampanjassaan räväkän Milein vastakohtana, turvallisena ja kokeneena vaihtoehtona. Vaalien alla hän kosiskeli äänestäjiä alentamalla tuloveroja suurelle osalle väestöstä.

Vaalitulos ratkeaa maanantain puolella Suomen aikaa. Uusi presidentti aloittaa virassaan 10. joulukuuta.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 8.27.

Lue myös:

    Uusimmat