Argentiinan presidentinvaaliehdokas: "Olen varma, ettei tämä ole paska maa" – vastaehdokas liikkuu moottorisahan kanssa

Näin argentiinalainen presidenttiehdokas heiluu vaalikampanjassaan moottorisahan kanssa 0:20
Näin argentiinalainen presidenttiehdokas heiluu vaalikampanjassaan moottorisahan kanssa.

Argentiinan presidentinvaalien toisella kierroksella kohtaavat valtiovarainministeri Sergio Massa ja valtapuolueet haastava oikeistopopulisti Javier Milei.

Kun lähes kaikki äänet oli tänään laskettu, Massan äänisaalis oli 36,6 prosenttia ja Milein 30 prosenttia.

Suoraan voittoon ensimmäisellä kierroksella olisi vaadittu yli 45 prosenttia äänistä tai yli 40 prosenttia äänistä ja kymmenen prosenttiyksikön etumatka seuraavaan ehdokkaaseen.

Vaalien toinen kierros on määrä järjestää 19. marraskuuta.

Massa on luvannut, että jos hän voittaa, Argentiinaan perustetaan kansallisen yhtenäisyyden hallitus, johon pääsevät mukaan "kaikki ne jotka jakavat demokraattiset arvomme".

– Olen varma, ettei tämä ole paska maa. Tämä on hieno maa ja annamme sille sen ansaitseman aseman, Massa sanoi puhuessaan kannattajilleen.

Oikeistolaista La Libertad Avanza -liittoumaa johtava Milei puolestaan kuvaili ensimmäisen kierroksen vaalitulosta historialliseksi, sillä lähes kaksi kolmasosaa äänestäjistä äänesti valtapuoluetta vastaan.

– Kaikkien muutosta haluavien on tehtävä yhteistyötä. Me voimme voittaa, ottaa takaisin maamme ja estää lapsiemme lähdön maasta, Milei sanoi.

Ehdokkailla jyrkät erot

Toiselle kierrokselle menevillä ehdokkailla on keskenään hyvin erilaiset näkemykset siitä, miten Argentiinan pitäisi ratkaista krooniset talousongelmansa.

Peronistista Union por la Patriaa edustava Massa ylitti odotukset ottamalla suurimman äänipotin ensimmäisellä kierroksella, vaikka hän on viime vuosina toiminut valtiovarainministerinä ennätysinflaation kurittaessa argentiinalaisia.

Vaalien alla Massa kosiskeli äänestäjiä alentamalla tuloveroja suurelle osalle väestöstä, mikä asiantuntijoiden mukaan vain pahentaa maan heikkoa taloudellista tilaa.

Millei puolestaan on kertonut haluavansa muun muassa ottaa Argentiinassa käyttöön dollaritalouden, sulkea lukuisia ministeriöitä ja maan keskuspankin, sallia elinkaupan ja kieltää abortin. Hän on myös kertonut pitävänsä ilmastonmuutosta valheena.

Lue myös:

    Uusimmat