Mainos

Arafat vetosi kansainväliseen apuun

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat vetosi kansainväliseen apuun Lähi-idän rauhanprosessin pelastamiseksi. Hän oli kutsunut Gazaan yksipäiväisen kansainvälisen kokouksen pohtimaan alueen kriisiä.

Kokoukseen osallistuivat mm. Yhdysvaltain, EU:n, Venäjän ja Japanin edustajat Israelin voimakkaista vastalauseista huolimatta.

Arafat kutsui kokouksen koolle selittääkseen palestiinalaisten kantoja useisiin Israelin tekemiin päätöksiin, jotka palestiinalaisten mielestä vaarantavat Lähi-idän rauhan kehityksen. Palestiinalaiset ovat erityisesti suuttuneet Israelin päätöksestä rakentaa uusi juutalaisten siirtokunta Itä-Jerusalemiin. Myös Israelin päätös laajentaa palestiinalaisten itsehallintoa aiempaa sovittua vähemmän on hermostuttanut Arafatin.

Arafatin mukaan Jerusalemiin ja muualle palestiinalaisalueille suunnitellut siirtokunnat ovat osa suunnitelmaa, jonka tarkoituksena on tuhota rauhanprosessi.
-Kehotan Israelia perumaan siirtokuntia koskevat päätöksensä ja antamaan rauhanprosessille mahdollisuuden, jonka se ansaitsee, Arafat sanoi.

Israelin hallituksen edustaja vahvisti kuitenkin lauantaina, että työt kiistellyllä Har Homan kukkulalla alkavat suunnitelmien mukaan ensi viikolla. YK:n yleiskokous kehotti torstaina Israelia luopumaan suunnitelmista.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu on syyttänyt Arafatia siitä, että kutsumalla koolle kansainvälisen kokouksen tämä on rikkonut vuonna 1995 solmittua rauhansopimusta. Sopimuksen mukaan osapuolten väliset kiistat on ratkaistava kahdenvälisissä neuvotteluissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.