Arabiemiraatit osti tonneittain kultaa Venezuelasta – köyhyydessä rypevä maa saa kaupasta jopa yli miljardi euroa käteistä

Mielenosoituksia, kuolemaa ja kaaosta: Venezuelan kriisi vaikuttaa myös naapurimaihin 7:37
Venezuelan epävakaasta tilanteesta puhuttiin Huomenta Suomessa maanantaina.

Arabiemiraattien Abu Dhabista peräisin oleva investointirahasto Noor Capital on ostanut Venezuelasta tonneittain kultaa.

Uutistoimisto Reuters uutisoi torstaina, että Venezuelan keskuspankki on myynyt abudhabilaisyhtiölle kolme tonnia kultaa ja olisi aikeissa myydä vielä 15 tonnia lisää lähitulevaisuudessa. Kaikkiaan Arabiemiraatteihin on Reutersin tietojen mukaan ollut tarkoituksena myydä 29 tonnia venezuelalaista kultaa.

Nyt tehdyn kaupan arvoa ei ole kerrottu julkisuuteen. Venezuelan kokonaiskultavarannoksi arvioitiin ennen nyt tapahtunutta myyntiä 129 tonnia. Viime vuonna Venezuela myi kultaa Turkkiin noin 800 miljoonan Yhdysvaltain dollarin arvosta.

Kullan maailmanmarkkinahinta oli markkinoiden sulkeutuessa perjantaina hieman alle 37 000 euroa. Maailmanmarkkinahintaan myyty kolmen tonnin erä kultaan maksasi näin vajaat 110 miljoonaa euroa. Koko 29 tonnin erä toisi Venezuelalle reilut miljardi euroa käteistä.

Noor Capital: Kauppamme on laillinen

Noor Capital antoi ostonsa jälkeen julkisuuteen tiedotteen, jonka mukaan se pidättäytyy uusista kaupoista Venezuelan kanssa, kunnes maan tilanne vakautuu. Yhtiö ilmoitti myös, että sen tekemä kultakauppa oli ”kansainvälisen käytännön ja voimassaolevien lakien mukainen”.

Yhdysvallat on arvostellut yhtiötä siitä, että se tekee yhteistyötä presidentti Nicolas Maduron kanssa. Floridalainen senaattori Marco Rubio sanoi Twitterissä yhtiön syyllistyneen ”kullan varastamiseen” Venezuelasta.

Venezuelan keskuspankki ja Arabiemiraattien lähetystö Kolumbiassa, jonka toimialueeseen Venezuela kuuluu, kieltäytyivät kommentoimasta kauppaa Reutesille.

Kultarahalla tarkoitus ostaa perustarvikkeita

Uutistoimisto Reutersille puhuneet kolme nimetöntä lähdettä sanoivat, että kaksi Venezuelan keskuspankin johtokunnan jäsentä pakotettiin eroamaan tehtävistään, sillä he vastustivat kullan myyntiä ulkomaille.

Kullan myynnillä on Reutersille puhuneen lähteen mukaan ollut tarkoitus rahoittaa perustarvikkeiden tuontia ulkomailta. Venezuela kärsinyt jo vuosia huutavasta perustarpeiden pulasta ja hyperinflaatioista.

Maassa on pulaa yksinkertaisista arkipäivän hyödykkeistä kuten WC-paperista. Lihansyönti on Venezuelassa ylellisyyttä. Lääkkeitä on vaikea saada. Tilannetta on entisestään pahentanut Yhdysvaltojen julistamat sanktiot Venezuelan kanssa kauppaa käyville yrityksille.

Öljyrikkaan maan öljyntuotanto on romahtanut ja Venezuelan luottoluokitus laskenut niin paljon, että sillä on suuria vaikeuksia saada luottoa kansainvälisiltä markkinoilta. Tämä pakottaa maan rahoittamaan perustarpeiden hankintaa kullan myynnillä.

Opposition vaatiumksen istuvan presidentin Nicolas Maduron erosta ovat kiihtyneet tämän vuoden aikana. Parlamentin puhemies Juan Guaido julistautui maan väliaikaiseksi presidentiksi ja sai Yhdysvaltojen ja usean Etelä-Amerikan maan tuen. Myös EU on asettumassa tukemaan Guaidon johtamaa oppositiota.

Yhdysvallat tukee voimakkaasti Guaidon johtamaa oppositiota ja on kehottanut muita maita pysymään erossa venezuelalaisesta kullasta.

Lue myös:

    Uusimmat