Venezuelassa käyneet arvoitukselliset venäläiskoneet olivat ehkä rahalastissa – koneiden huhutaan kuljettaneen myös kultaa

Caracasissa on käynyt kaksi venäläisomistuksessa olevaa matkustajakonetta, joiden tarkoitusta ei ole perusteltu virallisesti ollenkaan. Arvokuljetukset ovat yksi mahdollisuus.

Viime viikon alussa Caracasiin ilmestyi ennalta ilmoittamatta venäläisen charter-yhtiö Nordwindin Boeing 777 -kone, jossa tiettävästi oli Novaja Gazeta -lehden mukaan kaksi miehistöä, mutta ei matkustajia. Kone oli saapunut suoraan Moskovasta, ja käynnisti Venezuelassa huhumyllyn.

Villien teorioiden joukossa oli, josko koneessa olisi kuitenkin ollut venäläisiä palkkasotilaita Nicolas Maduron tueksi, tai että kone oli tarkoitettu Maduron pakokoneeksi, jos olosuhteet muuttuisivat epäedullisiksi.

Venezuelan parlamentin jäsen ja keskuspankin entinen ekonomisti Jose Guerra kertoi pankkilähteisiin viitaten, että koneen tarkoitus oli viedä maasta osa 20 tonnin kultalastista, jonka Maduron hallinto olisi myymässä Venäjän avulla saadakseen käteistä.

Moskovassa Kremlin tiedottaja Dmitry Peskov kiirehti kiistämään arvion valeuutisena. 

Kone poistui Caracasista loppuviikosta vailla selitystä.

Toinen kone kiersi Dubain kautta

Viime keskiviikkona toinen venäläiskone teki kummallisen pyrähdyksen. Novaja Gazeta tiesi kertoa, että vastaperustetun Yerofei-yhtiön rahtikäyttöön muutettu Boeing 757 vei lastin Venezuelan kultaa Dubaihin, joka on tunnettu kultakaupastaan.

Siellä lasti olisi muutettu Yhdysvaltain dollareiksi, ja kone olisi lentänyt ne lastinaan Venezuelaan tehtyään välilaskun Marokossa.

Lentoliikenneharrastajien mukaan lentoliikennesivustot, kuten FlightRadar, vahvistavat reitin.

Venäjän keskuspankin pääjohtaja Elvira Nabiullina kuitenkin kiisti, että pankilla olisi ollut säilössään Venezuelan kultaa.

Venezuela on velkaa Venäjälle ja venäläinen Rosneft-öljy-yhtiö on sijoittanut Venezuelaan arviolta 7 miljardia dollaria. Guerran mainitseman 20 tonnin kultaerän markkinahinta on noin 840 miljoonaa dollaria.

Lue myös:

    Uusimmat