Apulannan Toni: Olimme käveleviä keskisormia

Koko aamun vieraana perjantaina Huomenta Suomessa ollut Apulanta - Toni Wirtanen, Sipe Santapukki ja Sami Lehtinen - muisteli bändin alkuvaiheita. Miehet vakuuttivat olevansa yhä samalla lailla vihaisia kuin yhtyeen alkutaipaleella - tosin erilaisella ulosannilla.

Bändin nokkamies Toni Wirtanen oli 15, kun Apulanta vuonna 1991 kasattiin. Innostus musiikkibisnekseen lähti siitä, kun solisti kymmenvuotiaana näki telkkarista WASP:in musiikkivideon.

- Biisi oli I wanna be somebody. Kymmenvuotiaan kypsässä iässä totesin, että se oli ehkä hienointa, mitä voi olla. Aikuisilla äijillä oli sirkkeleitä kädessä, verta juodaan pääkallosta ja haarovälistä sinkoaa kipinöitä, Toni Wirtanen kertoi.

Bändi perustettiin Heinolassa. Wirtasen ja Sipe Santapukin mukaan Apulanta kapinoi tuolloin kaikkea vastaan, myös "heinolalaista kulttuuriskeneä", paikkakunnalla kun oli tapana kuunnella enimmäkseen cover-bändejä, joista puuttui kapina ja halu ärsyttää.

– Ei siellä oikein punkin lätke lähtenyt käyntiin, ja saimme alussa jopa pilkkaa osaksemme. Mutta ehkä toisaalta pieni pilkka kovettaa ihmisen, ja se on sitten hyvää polttoainetta jatkoa ajatellen, Toni Wirtanen mietti.

Bändin kaikkea vastaan -asenne on säilynyt oikeastaan koko ajan.

– Olimme todella vihaisia, ja omalla tavalla ollaan sitä edelleen. Punkin lätkehän meidät aikoinaan yhdisti, Sipe Santapukki myönsi.

– Olimme käveleviä keskisormia, Toni Wirtanen summasi.

"Kävelevät keskisormet" eivät tähän päiväänkään mennessä ole oikeastaan puhuneet siitä, mikä lopulta johti bändin supersuosioon - tai siihen, että musiikin tekemisestä tuli täysipäiväistä työtä.

– Kun kirjoitin ylioppilaaksi, mulle oli itsestään selvää, että nyt tehdään keikkaa, enkä edes ajatellut lähteä mihinkään jatko-opiskelemaan, Santapukki kertoi.

Toni Wirtanen opiskeli yliopistossa tietojenkäsittelytiedettä, tosin vain puolen vuoden ajan.

– Se kyllä kariutui sitten hyvin pian rock-elämän myötä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat