Apua isovanhemmille, jotka eivät saa tavata lapsenlapsiaan

Pekka Leinonen tietää, että kaikilla isovanhemmilla ei ole asiat niin hyvin kuin hänellä. Suomen Isovanhemmat ry:n puheenjohtajana Leinonen on yrittänyt auttaa isovanhempia, joiden ei anneta tavata lapsenlapsiaan.

"Kymmenestä viiteentoista on ottanut yhteyttä, että mitä voisi tehdä, kun ei saa nähdä omia lapsenlapsiaan. Tavallisesti ei voi muuta kuin rohkaista ja kuunnella", Leinonen toteaa.

Leinonen on kehottanut isovanhempia lähestymään lapsiaan soittojen ja tekstiviestien jälkeen esimerkiksi kirjeitse. Tapaamisoikeutta on yritetty saada vetoamisen kautta.

"Olen sanonut, että voisi kirjoittaa vaikka näin: kun minulla on ikää jo aika paljon, niin olisi minulle, ehkäpä lapsenlapsellekin tärkeää vielä tavata lapsenlapsia. Toivon, että koettaisitte ymmärtää tätä puolta."

Yhdistyksessä on myös sellaisia jäseniä, joiden on vaikea tavata lapsenlapsiaan pitkien välimatkojen vuoksi.

"Joidenkin lapsenlapset asuvat Brasiliassa, Ranskassa tai Briteissä. Tiedän sellaisia isovanhempia, jotka ovat yhteydessä lapsenlapsiin Skypen välityksellä. Sen käyttö varmasti lisääntyy", Leinonen sanoo.

Mummoille ja vaareille tekemistä

Isovanhempien yhdistyksessä on nyt noin 550 jäsentä. Joukkoon mahtuu myös sellaisia ihmisiä, joilla ei ole lapsenlapsia ollenkaan. Mikäli jäsenellä on halua ja intoa puuhastella lasten ja nuorten kanssa, yhdistyksen kautta löytyy toimintaa.

Yhdistys välittää koulu-, päiväkoti- ja kirjastomummoja paikkoihin, joissa mummoa kaivataan vaikkapa lukemaan lapsille satuja. Toki myös vaarit osallistuvat toimintaan.

"Meidän jäsenet sopivat koulun, päiväkodin tai kirjaston kanssa, että käyvätkö he siellä säännöllisesti vai epäsäännöllisesti ja mitä paikan päällä tehdään. Eräästä savolaisesta kirjastosta soitettiin ja kysyttiin, miten he saisivat mummon lukemaan sinne", Leinonen kertoo.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli viime vuonna noin 1,5 miljoonaa eläkeläistä ja noin 940 000 isovanhempaa. Yhdistys yrittää aktivoida tätä joukkoa erilaisilla tapahtumilla.

"Pyöritämme tätä yhdistystä Sininen hetki -konserteilla ja yhteistyökumppaniemme tuella. Seuraava Sininen hetki -konsertti järjestetään Temppeliaukion kirkossa 13.3. kello 13.13."

Lisätietoa: www.isovanhemmat.fi tai p. 050 566 5529.

Lue myös:

    Uusimmat