Apple varoittaa uutuuspuhelimistaan: Pidä kaukana sydämentahdistimesta

Näin hylkäät saapuvan puhelun, vaikka iPhone ei näyttäisi hylkää-nappia 0:29
Tiesitkö, että iPhoneen saapuvan puhelun voi hylätä myös ilman punaista painiketta?

Teknologiayhtiö Applen uudet iPhonet sisältävät magneetteja sekä muita sähkömagneettisia kenttiä lähettäviä komponentteja, jotka saattavat häiritä lääkinnällisten laitteiden toimintaa.

Apple kertoo tukisivuillaan, että esimerkiksi sydämentahdistimet ja sydäniskurit voivat sisältää sensoreita, jotka reagoivat lähellä olevissa iPhone 12 -malleissa oleviin magneetteihin ja vastaanottimiin.

Viime syksyllä esitellyt iPhone 12 -puhelimet sisältävät huomattavasti enemmän magneetteja kuin valmistajan edelliset älypuhelimet. Tästä syystä ne tulisi pitää vähintään 15 senttimetrin päässä lääkinnällisestä laitteesta. Varoalue tulee kaksinkertaistaa 30 senttimetriin, jos iPhonea lataa langattomasti.

Sama ohje koskee MagSafe-lisävarusteita.

Tarkemmista ohjeista potilaan kannattaa keskustella lääkärinsä ja lääkinnällisen laitteen valmistajan kanssa, Apple neuvoo. Jos lääkinnällisen laitteen toiminnan epäilee häiriintyvän, tulee iPhonen tai MagSafe-lisävarusteiden käyttö lopettaa.

Vaikka uudet iPhone 12 -mallit sisältävät aiempaa enemmän magneetteja, Apple ei usko niiden aiheuttavan suurempaa magneettihäiriöiden riskiä lääkinnällisille laitteille kuin aiemmatkaan valmistajan älypuhelinmallit.

Voimakas magneettikenttä voi vaikuttaa tahdistimeen

Voimakkaat magneettikentät voivat vaikuttaa sydämentahdistimen toimintaan. Vaikutus kestää niin pitkään kuin tahdistin on magneettikentän vaikutuspiirissä, kertoo Sydänliitto. Nyrkkisääntönä voi pitää, että varoalue on noin käsivarren mittainen.

Älypuhelimien lisäksi esimerkiksi induktiolieden lähellä oleminen voi muuttaa tahdistimen toimintaa. 

Sydämentahdistin on kehoon leikkauksella asetettava pieni koje, joka säätelee sydämenlyöntien tahtia. Nykyaikaiset tahdistimet on suojattu hyvin, jolloin ulkoisten tekijöiden häiriöt ovat harvinaisia ja ohimeneviä.

Sydäniskuria eli defibrillaattoria käytetään sydämen käyntihäiriön, kuten kammiovärinän, hoitoon. Maallikoilla käytössä voi olla neuvova defibrillaattori, joka analysoi autettavan sydämen rytmin ja antaa sähköiskun tarpeen vaatiessa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit tai lisää aiheesta älypuhelimet.

Lue myös:

    Uusimmat