Apinatutkimus paljasti "uskomattoman tehokkaan" avun alkoholismiin – "Apinoiden juominen väheni lähes nollaan"

Alkoholi ja parisuhde - laatuaikaa vai riitatilanteita? 9:03
KATSO MYÖS: Alkoholi ja parisuhde – laatuaikaa vai riitatilanteita?

Tutkijat testasivat, toimisiko Parkinsonin taudin oireiden hoitoon käytetty lääke alkoholismin hoitoon.

Lääketieteen tutkijat aiheuttivat reesusapinoille eli häntäapinoille alkoholiriippuvuuden tarjoamalla niille pikkuhiljaa yhä suurempia annoksia alkoholia, kertoo New York Post.

Apinat saivat juoda alkoholia valitsemansa määrän kuuden kuukauden ajan ja sinä aikana ne alkoivat juomaan säännöllisesti humalanhakuisesti.

Tutkimuksen tarkoituksena oli testata tiettyä Parkinsonin taudin hoitoon käytettyä geeniterapiaa alkoholismin hoitoon. Tarkoituksena oli selvittää, voisiko lääkkeestä saada apua niille ihmisille, joilla on vaikea alkoholismi.

Tiedämme, että voimme saada alkoholiongelmaiset ihmiset lopettamaan juomisen lyhyiksi aikajaksoiksi lääkkeiden avulla, mutta halu juomiseen usein syrjäyttää lääkkeiden käytön, kertoo neurotieteilijä Kathleen Grant Oregonin terveyden ja tieteen yliopistosta Wired-julkaisulle.

Viina vaihtui veteen

Grant yhdessä muun tutkimusryhmän kanssa injektoi geeniterapialääkettä neljän alkoholisoituneen apinan aivoihin. Muille neljälle alkoholistiapinalle lääkettä ei annettu. Injektiot sisälsivät kasvutekijäproteiinia nimeltään gliasolulinjaperäinen hermokasvutekijä (eng. glial cell-derived neurotrophic factor) eli GDNF, kertoo New York Post.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että GDNF voi stimuloida dopamiinin tuotantoa aivoissa. Dopamiinia erittyy aivoissa, kun ihminen käyttää riippuvuutta aiheuttavaa ainetta. 

Dopamiini saa ihmisen tuntemaan mielihyvää, johon aivot pikkuhiljaa mukautuvat ja vaativat aina enemmän mielihyvää aiheuttavaa ainetta, jotta dopamiinia erittyy tarpeeksi mielihyvän tuntemiseen.

Tutkijat käyttivät magneettikuvausta ohjatakseen GDNF-injektion aivojen ventraaliseen tegmentaalialueeseen, jossa sijaitsevat hermosolut, jotka tuottavat dopamiinia ja levittävät sitä kaikkialle aivoihin.

Injektio oli uskomattoman tehokas. Apinoiden juominen väheni lähes nollaan, kertoo Grant tutkimustiedotteessa.

Nämä eläimet päättivät kuukausien ajan juoda vettä ja välttää alkoholin juomista kokonaan. Ne vähensivät juomistaan niin paljon, ettemme havainneet niiden veressä alkoholia ollenkaan.

Geeniterapian hyödyt näkyivät vielä vuodenkin päästä

Lísäksi GDNF-hoidolla on pitkäkestoisia etuja. Vuoden kuluttua neljän hoidetun apinan alkolinkäyttö oli laskenut yli 90 prosenttia verrattuna kontrolliryhmän apinoihin eli niihin neljään apinaan, jotka eivät saaneet geeniterapiaa, kertoo New York Post.

Oli kuin he olisivat oppineet, että alkoholi oli jotain sellaista, jota he eivät enää halunneet. Dopamiinilla on ratkaiseva rooli alkoholismissa. Dopamiini osallistuu käyttäytymisen vahvistamiseen ja siihen, että ihmiset pitävät tiettyjä asioita nautinnollisina, Grant sanoo.

Akuutti alkoholinkäyttö voi lisätä dopamiinia, mutta jos juominen jatkuu pitkään, aivot mukautuvat siihen ja se vähentää dopamiinin vapautumista. Joten alkoholiriippuvaiset eivät tunne nautintoa juomisesta. Näyttää siltä, että he juovat enemmän, koska he tuntevat tarvetta ylläpitää päihtyneisyyttä.

Hoitoa ei voi vielä testata ihmisillä

Apinoilla testattua geeniterapiaa ei voi vielä testata ihmisillä. Vaikka sitä joskus käytettäisiin ihmisten alkoholismin hoitoon, olisi hoitokeino mahdollinen vain vakavimmissa alkoholismitapauksissa, kertoo New York Post.

Tämä johtuu siitä, että hoito on peruuttamaton ja se muuttaa aivoja pysyvästi, mikä nostaa esiin lääketieteellisiä ja eettisiä ongelmia.

Se voisi sopia niille ihmisille, joille mitkään muut käytössä olevat terapeuttiset lähestymistavat eivät toimi. On todennäköistä, että alkoholin vaikutuksen alaisena he aiheuttaisivat vakavia vahinkoja itselleen tai muille. Tämä olisi viimeinen oljenkorsi, jos muut hoitokeinot eivät toimisi, Grant kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat