Mainos

Apec-johtajat yhä luottavaisia

Aasian ja Tyynenmeren maiden johtajat uskovat alueen talousnäkymien olevan hyvät tämänhetkisistä kriisitunnelmista huolimatta. Aasian ja Tyynenmeren maiden yhteistyöfoorumin Apecin johtajat ovat koolla kaksipäiväisessä Vancouverissa Kanadassa.

-Alueen pitkän aikavälin kasvunäkymät ovat epäilyksettä poikkeuksellisen vahvat, todetaan huippukokouksen julkilausumaluonnoksessa, jonka uutistoimisto Reuters oli saanut. Aasian talouskriisi on hallinnut Apecin 18 jäsenmaan tämänvuotista huippukokousta Vancouverissa.
Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton sanoi Vancouverissa, että talousongelmien selvittelyyn tarvitaan päättäväisiä otteita. -Meidän täytyy suhtautua kriisin vakavasti ja toimia päättäväisesti sen ratkaisemiseksi, vaati Clinton ja vakuutti, että Aasiaa vaivanneet talousvaikeudet ovat ratkaistavissa.

Apec-maat ovat koolla Vancouverissa kaksipäiväisessä huippukokouksessa, jonka virallinen osuus alkoi maanantaina. Aasian maiden lisäksi yhteistyöfoorumiin kuuluvat Yhdysvallat ja Kanada. Clinton huomautti, että Yhdysvaltojen viennistä kolmannes suuntautuu Aasiaan. Jos talousvaikeudet pahenevat ja valuuttakurssien arvot laskevat edelleen, Aasialla on yhä vähemmän rahaa käytettävissään amerikkalaisten tuotteiden ostoon.
Japanin pääministeri Ryutaro Hashimoto viestitti Vancouverissa, että Japani pystyy ratkaisemaan taloudelliset ongelmansa itse toisin kuin Thaimaa ja Etelä-Korea, jotka ovat joutuneet turvautumaan Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n apuun.
-Haluan tehdä heti selväksi, että Japanin ongelmat ovat kokonaan erillisiä Aasian ns. valuuttakriisistä, vakuutti pääministeri.

Yhteistyöfoorumi keskittyy kokouksessaan Aasian talousvaikeuksiin, mutta sen uskotaan myös ottavan kantaa kasvihuonekaasupäästöihin. Alustavan päätöslauselman mukaan Apec-maat kannattavat nopeita toimia, jotta koko maailmaa koskettava ongelma lämpötilaa nostavista kasvihuonekaasuista voitaisiin ratkaista.

Lasku jatkui

Vancouverin huippukokouksen virallisesta optimismista huolimatta osakkeiden hinnat laskivat Tokiossa tiistaina. Pörssivälitysyhtiö Yamaichin konkurssi on laukaissut suurimittaisen myyntiryntäyksen. Myös muut Aasian pörssit ovat laskeneet.
Tokion pörssin Nikkei-indeksi laski tiistaina yli viisi prosenttia. Maanantaina Tokion pörssi oli juhlapyhän vuoksi suljettuna. Yamaichi Securities, Japanin neljänneksi suurin pörssivälitysyhtiö, ilmoitti konkurssistaan maanantaina.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.