Antti Sommarhem, käsikirurgi

Antti Sommarhem vastaa käsikirurgian erikoislääkärinä lasten käsikirurgisesta leikkaus- ja poliklinikkatoiminnasta Lastenklinikalla.

Antti on kouluttautunut käsikirurgian erikoislääkäriksi Helsingin Yliopistollisessa Keskussairaalassa sekä painottunut rekonstruktiiviseen mikrokirurgiaan Singaporen National University Hospitalissa fellowship-vuoden aikana.

Mistä pidän työssäni:

– Kirurgilla on etuoikeus nähdä omilla silmillään miltä “sairaus näyttää” ja samalla käsillään korjata syntyneitä ongelmia. Lääketieteen opettaman tiedon, potilaan tutkimisen kautta saadun informaation ja kirurgisen näkymän kautta voi oppia kokonaisvaltaisemmin ymmärtämään, mistä sairauksissa todella on kysymys. Vaikka lääketiede on "tietolaji", kirurgia on samalla myös ennen kaikkea "taitolaji". Siitä pidän. Minua viehättää myös se teoreettinen yksinkertaisuus mikä kirurgisessa hoitotoimessa usein on: "jos luu on poikki, päät liitetään vastakkain".

– Lasten käsikirurgia on monipuolinen ja minusta teknisesti aika vaikea ala, jossa eri kudosten olemusten tuntemus on tärkeää ja kudosten käsittely on jo käden pienestä koostakin johtuen haastavaa. Erilaisia tautitiloja on monia eikä ehdottomasti yhtä ainoaa oikeaa hoitoratkaisua useinkaan ole, vaan hoitotapa päätetään yleensä tapauskohtaisesti. Tämä antaa mahdollisuuden käyttää luovuutta ja mielikuvitusta hoitopäätösten teossa. Siinä missä lääketieteessä yleensä pyritään palauttamaan tilanne entiselleen, johonkin sairautta tai vammaa edeltäneeseen, hoidettaessa lasten käsien synnynnäisiä poikkeavuuksia luodaan potilaalle jotain uutta – muokataan kädestä sellainen, mitä se ei koskaan ennen ole ollut. Tykkään myös kovasti lapsista potilaina ja heidän suoruudestaan ja rehellisyydestään. Toisaalta työilmapiiri Lastenklinikalla on hyvä ja porukkamme lastenortopedialla on todella mukava.

Mistä haaveilen:

– Ammatillisesti minua kiinnostaa kirurgisen leikkaustekniikan hiominen mahdollisimman hyväksi. Näen tarkan ja puhtaan leikkaustekniikan kehittämisen samalla keinona oppia hallitsemaan omaa kehoaan. Toisaalta, jos mietin lasten käsikirurgiaa, niin se mitä eniten haluaisin oppia, on ymmärtää paremmin mitä kasvu tarkoittaa. Vasta tuntemalla paremmin tautien luonnollista kulkua, ja ymmärtämällä lapsen kasvun ja kädenkäytön oppimisen merkitystä, voidaan kunnolla hahmottaa, mikä on niiden (esimerkiksi kirurgisten) hoitotoimenpiteiden merkitys, joilla pyrimme käden toimintaa parantamaan.

Yksityiselämä ja harrastukset:

Antin perheeseen kuuluvat vaimo ja 2- ja 6-vuotiaat lapset.

– Asumme 100v vanhassa alunperin kesähuvilaksi rakennetussa talossa. Vapaa-aika kuluukin paljolti telmiessä poikien ja talon remonttien kanssa. Liian vähän aikaa jää lukemiseen.

Lue myös:

    Uusimmat