Antti Ruuskanen myöntää: Heittotekniikassa selkeä parantamisen tarve – "Keihäskaaret varmasti parempia"

Antti Ruuskanen 13:42

Yksi välivuosi oli pakollinen, jotta keihäänheittäjä Antti Ruuskasen päätähtäin on mahdollinen. Ruuskanen tekee kaiken menestyäkseen kahden vuoden kuluttua Tokion olympialaisissa.

Lontoon olympialaisten hopeaheittäjä ja kaksinkertainen EM-mitalisti joutui Rion olympialaisten jälkeen kovan päätöksen eteen. Heittokäden olkapää oli pakko leikata tähystyksellä. Kausi 2017 jäi lopulta kokonaan väliin ja viime kesänä hän teki paluuta kilpailuihin. Tuloksena oli lyhyellä valmistautumisella EM-kisojen kutossija.

– Kyllä se (leikkaus) oli pakko tehdä. Vuonna 2016 sitä ei paljon huudeltu, mutta olkapää oli kipeä. Kuvissa ei näkynyt mitään, mutta kipeä se oli. Hoidolla mentiin se kausi, sitten syksyllä oli tarkemmat kuvaukset ja diagnoosit. Tähystys oli ainut vaihtoehto, jos halutaan Tokiota kohti olla terveenä, Ruuskanen kertoi Antero Mertarannan haastattelussa Tulosruudun Viikon vieraana.

Viime keväänä Ruuskanen vaihtoi valmentajaa, pitkäaikaisen valmentajan Jarmo Hirvosen tilalle tuli Jyrki Blom, vuoden 1986 EM-nelonen. Vaihdos herätti huomiota, mutta Ruuskasen mukaan hän on yhä yhteyksissä Hirvosen kanssa, eikä tapahtumiin liittynyt dramatiikkaa.

– Keihäänheitossa kun tapahtuu loukkaantumisia ja valmentajanvaihtoja, se kiinnostaa ihmisiä. Ylipäänsä arvokisamenestys on tärkeää suomalaisessa keihäässä, joten ehkä se kertoo siitä, että tämä kiinnostaa tosi paljon ja tulee ristiriitaisia ajatuksia. Hymyssä suin olen lukenut ja kuunnellut sitä, mitä ihmiset ovat ajatelleet, mutta meillä on ollut hyvin selvät sävelet ja hyvin meni koko kesä, Ruuskanen naureskeli.

Oikea jalka jarruna

Ruuskanen heitti kesän aikana seitsemässä kilpailussa ja niistä viidessä hän ylitti 80 metrin rajan. Pielavetinen on nyt fyysisesti kunnossa, pitkien kaarien esteenä on tekniikka.

– Kokeneella urheilijalla on vaikea tehdä hirveästi isoja muutoksia teknisellä puolella. Fyysiset edellytykset on heittää pitkälle, mutta tekniikkapuolella minun oikea jalkani, eli kääntyvä jalka, toimii vähän jarruna. Sitä kun saataisiin pikkuisen paremmaksi, niin varmasti tulevina kausina keihäskaaret voivat olla parempia, ennätyksensä 88,98 vuonna 2015 heittänyt Ruuskanen sanoo.

Olkapääleikkauksen yhteydessä luotiin nelivuotissuunnitelma, joka tähtää olympiamenestykseen vuonna 2020. Olkapää piti ensin saada kuntoon, meni siinä aikaa kuinka paljon vaan.

Lue myös:

    Uusimmat