Mainos

Rinteen nettikolumni: Hallituksen peräännyttävä eläkeleikkauksista

Hallituksen säästöpolitiikka on epäoikeudenmukaista. Satojen miljoonien eurojen säästöt kohdistetaan niihin, jotka eivät enää omalla työllään voi vaikuttaa toimeentuloonsa.

Takuueläkkeen ja eläkeläisten asumistuen varassa olevat menettävät SDP:n teettämän riippumattoman selvityksen perusteella keskimäärin yli 700 euroa vuodessa. Indeksileikkaukset syövät takuueläkkeen korotuksen kolmessa vuodessa.

Suomessa on edelleen liian paljon niitä ihmisiä, joiden eläkkeiden taso ei vastaa säällisen toimeentulon tulotasoa.

SDP on erityisen huolissaan niiden kansalaisten tulevaisuudesta, jotka joutuvat hallitusohjelmassa sovittujen eläkeläisleikkausten kohteeksi. SDP esittää, että hallitus perääntyy eläkkeensaajien asumistukeen kaavailluista leikkauksista.

Hallitusohjelma lyötiin lukkoon ennätysvauhdissa. Tämän kiireen takia leikkausten vaikutusarvioiden tekeminen laiminlyötiin hallitusneuvotteluiden yhteydessä.

Budjettileikkausten sosiaaliset vaikutukset on syytä selvittää perusteellisesti ennen varsinaista päätöksentekoa. Vaikutusarvioiden suhteen kestävä vaihtoehto ei voi olla, että oppositio teetättää vaikutusarviot hallituksen laiminlyöntien takia. Vaikutusarvioiden tekeminen on ministeriöiden tehtävä.

Hallitusohjelmassa sovittu takuueläkkeen korotus ei paranna eläkeläisten toimeentuloa, kun samalla kansaneläkeindeksiä heikennetään.

Pahimmillaan eläkeläisten asumistukeen kohdistuvat leikkaukset ovat jopa yli 100 euroa kuukaudessa ihmistä kohti. En yhtään ihmettele, että eläkeläisten asumistukileikkauksia vastustava adressi keräsi nopeasti kasaan lähes 15 000 nimeä. Eläkeläisten pakottaminen toimeentulotukiluukulle ei ole oikein.

Talouden sopeuttaminen on tärkeää. Yhtä tärkeää on muistaa oikeudenmukaisuus sopeutuspäätöksiä tehdessä.

SDP:n vaaleissa esittämä sopeutusvaihtoehto on lähes yhtä kattava kuin hallituksen, mutta se säästää kaikkein köyhimmät leikkauspäätöksiltä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.