Antibioottitoimitusten määrä on laskenut kymmenessä vuodessa lähes kolmanneksella

10:55
Liiallisen antibioottien käytön on pelätty johtavan antibioottiresistanssien bakteerien kehittymiseen. Ne olisivat vastustuskykyisiä antibiootelle, mikä tekisi taudeista aiempaa vaikeammin hoidettavia.

Apteekkien antibioottitoimitusten määrä on laskenut Suomessa kymmenen vuoden aikana lähes kolmanneksella, selviää Kelan tilastoista.

Vuonna 2008 sairausvakuutuksesta korvattuja antibiootteja ostettiin Suomessa noin 3,2 miljoonaa kertaa, mutta viime vuonna enää noin 2,3 miljoonaa kertaa. Lasku näkyy kaikissa ikäryhmissä.

Tilastoiduissa lääkeostoissa ovat mukana sekä ne antibioottiostot, joista on maksettu Kela-korvaus, että ne, joista ei maksettu korvausta, koska asiakkaan vuotuinen alkuomavastuu ei ollut vielä täyttynyt.

Kelan tilastosuunnittelija Anna Koski-Pirilä kertoo, että Kelan Lääkehaku-palvelun mukaan sairausvakuutuksesta korvataan pääsääntöisesti kaikki avohoidon antibiootit.

Poikkeuksia ovat infusoitavat eli suoraan suoneen annettavat antibiootit, joita käytetään lähinnä laitoksissa. Laitoshoidon lääkkeitä ei korvata sairausvakuutuksesta.

Lääkeyhtiö Pfizer kertoi aiemmin keskiviikkona, että antibioottireseptien määrä olisi Kelan tilastojen mukaan vähentynyt noin kolmanneksen viimeisen vuosikymmenen aikana. Tämä on kuitenkin eri asia kuin antibioottitoimitukset, jotka näkyvät Kelan tilastoissa. Iltapäivällä Pfizer julkaisi kotisivuillaan korjatun tiedotteen.

Lääkeostojen määrän lasku jatkuu

Kelan tilastosuunnittelija Koski-Pirilän mukaan näyttäisi siltä, että korvattavien antibioottien lääkeostojen määrä on ollut vähenemään päin myös tämän vuoden aikana.

Koski-Pirilän mielestä syitä antibioottien käytön vähenemiseen pitäisi selvittää tutkimuksen kautta.

Tilastotiedot eivät myöskään suoraan kerro siitä, miten paljon lääkärit antibioottireseptejä potilailleen kirjoittavat. On mahdollista, että kaikki potilaat eivät aina lunasta heille kirjoitettuja reseptejä. Syynä tähän voi olla esimerkiksi se, että lääkäri pyytää potilasta tarkkailemaan tilannetta muutaman päivän ennen lääkityksen aloittamista.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja