Anssi on Suomen paras nukkuja – näin kisa käytiin

6:52

Suomessa kilpailtiin viime viikolla ensimmäistä kertaa nukkumisen SM-kisoissa. Kisan, joka käytiin luonnollisesti keskellä yötä, voitti Anssi Paatero.

Anssi Paatero kertoi Huomenta Suomessa olleensa pienestä asti hyvä nukkumaan.

– Olen nukahtanut milloin ruokapöytään ja milloin vessavuoroa odottaessa, Anssi naurahti lähetyksessä.

Nukkumisen SM-kilpailuihin Anssi valmistautui rennosti.

– Päivällä oli kävelyliikuntaa ulkoilmassa ja punttisalilla sauna. Hotellissa pystyi myös säätämään ilmastoinnilla lämpötilaa viileämmäksi, että nukkuu paremmin. Yhteisen iltatilaisuuden jälkeen vetäydyin huoneeseeni, hämärsin valot ja luin kirjaa. Kyllä se uni sitten tuli, Anssi kertoo.

Kilpailijoilla oli kahdeksan tuntia aikaa nukkua mahdollisimman laadukasta unta. Unen laadukkuutta mitattiin sydämen sykevälivaihtelua tarkkailemalla.

– Olen nukkunut kyllä parempiakin unia kuin kisayönä. Siellä oli kisaporukan kesken pientä jännitystä havaittavissa.

Pienestä jännityksestä huolimatta Anssin unesta 91 prosenttia oli palauttavaa, mikä siis tekee hänestä Suomen parhaan nukkujan. Keskimäärin suomalaisten unesta palauttavan unen osuus on parinsadan tuhannen mittauksen perusteella noin 60 prosenttia.

Hyvinvointi- ja suorituskykyvalmentaja Taneli Rantala kertoi lähetyksessä, että kilpailijoille oli yritetty luoda mahdollisimman hyvät, unta edistävät olosuhteet.

– Toki siinä on sellainen hieno jännityselementti, että vähän stressaa: on kilpailutilanne, mutta pitäisi rauhoittua. Se juuri tekee kisan mielenkiintoiseksi, Rantala totesi.

Miten kuka tahansa voi parantaa yöuntaan? Katso video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja