Koronarokotteet Suomeen ehkä jo ennen joulua – THL: "Rokotteita tulee ensimmäisessä erässä paljon vähemmän kuin ajateltiin"

3:33
Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen kertoo, että ensimmäiset koronarokotukset voisivat alkaa Suomessa jo joulukuun puolella – katso MTV Uutiset Liven lähetys aiheesta tästä.

Kysyimme Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalaiselta sekä THL:n erityisasiantuntija Mia Kontiolta, milloin ja kuinka paljon koronarokotteita saadaan Suomeen.

Milloin koronarokotteet saapuvat Suomeen?

Ensimmäiset koronarokotteet saattavat saapua Suomeen jo ennen joulua, kertoo THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio.

– Jos päätös tehdään maanantaina, EU-komission täytyy vielä tehdä ostopäätös. Todennäköisesti myyntiluvan saamisesta ei kestä montaa päivää rokotteen saapumiseen.

Paljonko koronarokotteita saapuu Suomeen?

Vielä ei ole tarkkaa tietoa, paljonko Suomeen saadaan koronarokotteita ensimmäisessä erässä. Kontion mukaan tämän hetkisen tiedon mukaan rokotteita olisi tulossa Suomeen paljon vähemmän kuin alun perin ajateltiin.

– Voi olla, että puhutaan tuhansista tai kymmenistä tuhansista. Tuskin sadoista tuhansista tässä ensimmäisessä erässä, Kontio lisää.

Muiden erien aikatauluista ei ole vielä tietoa.

Milloin rokotukset aloitetaan Suomessa?

Jos koronarokotteen myyntilupa saadaan maanantaina 21.12, rokotukset kansallisella tasolla voidaan aloittaa aikaisintaan 4.1.2021, kertoo Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen. Pieniä yksiköitä voidaan mahdollisesti rokottaa jo viikolla 53.

Joulun pyhät vaikuttavat osaltaan siihen, milloin rokotukset voivat aloittaa. Ruotsalaisen mukaan rokote logistisesti vaatii, että kaikki viikon viisi arkipäivää täytyy käyttää rokotuksille, jotta jokainen rokoteannos tulee käyttöön. Rokotteet otetaan syväjääpakastimesta tuhannen rokotusten erissä.

Rokottaminen vaatii paljon suunnittelua ja ajanvaraamista sekä yksityisen sektorin, kunnan ja erikoissairaanhoidon yhteistyötä. Terveydenhuollon henkilökunnalle täytyy luoda rokotteen jakeluohjeet.

Ruotsalaisen mukaan suunnittelu on jo hyvässä vauhdissa. Sairaanhoitopiirit ovat itse vastuussa omista rokotejärjestelyistään.

Ketkä rokotetaan ensin?

Ensin rokotetaan henkilöt, jotka työskentelevät koronapotilaiden kanssa. Tämä tarkoittaa, että jotkut terveydenhuollon yksikön työntekijät voisivat saada rokotteensa jo viikolla 53.

Sosiaali ja terveysministeriö on laatinut koronavirusrokotusstrategian, jossa on rokotettavat kohderyhmät. Ensilinjassa ovat koronapotilaita hoitavat sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö ja hoivakotien henkilöstö, Kontio kertoo.

Kontion mukaan voi olla, että ensimmäisenä rokotettaviakin täytyy rajata, riippuen Suomeen saapuvien rokotteiden määrästä.

Miten koronarokotetta käsitellään?

Koronarokottaminen poikkeaa huomattavasti kausi-influenssarokottamisesta. Rokotelogistiikka on haastavaa syväjääpakastinsäilyvyyden takia. Ruotsalainen kertoo, että tuhat rokotettavaa täytyy olla tiedossa ennen kuin tuhannen rokotteen eräotetaan pakastimesta ulos.

Rokote sekoitetaan kuiva-aineena keittosuolaan. Sen jälkeen rokote annostellaan ruiskuun.

Rokote säilyy syväjääpakastimesta ottamisen jälkeen vain viisi päivää kuiva-aineena jääkaappilämmössä. On siis tärkeää, että tiedetään varmuudella kaikki rokotettavat, ettei yksikään annos mene hukkaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja