Annatko alkoholia alaikäiselle lapsellesi valvoaksesi juomista? Siitä ei ole mitään hyötyä: "Annat vain lapsillesi luvan juoda"

Tutkimuksessa huomattiin, että ne lapset, jotka saivat vanhemmiltaan hieman alkoholia, myönsivät myöhemmin muita useammin juopottelevansa.

Annatko alkoholia alaikäiselle lapsellesi, jotta hän "joisi valvotusti"? Kotona suoritettu juominen ei auta lasta tulevaisuudessa, kertoo tutkimus.

Vuosina 2010–2011 tutkijat värväsivät noin 1900 lasta perheineen mukaan tutkimukseen. Lapset olivat tutkimuksen alussa noin 12-vuotiaita. Perheitä tutkittiin vuosittain kuuden vuoden ajan.

Riski juopotella oli 2,58-kertainen muihin verrattuna

Tutkijoiden mukaan ne lapset, jotka saivat vanhemmiltaan hieman alkoholia, myönsivät myöhemmin muita useammin juopottelevansa, ja heillä oli oireita alkoholinkäytön ongelmista sekä alkoholinkäytön aiheuttamista vaivoista. Näitä olivat esimerkiksi vaikeus muistaa tapahtumia.

Juopottelun määreenä oli useamman kuin neljän juoman nauttiminen yhdellä kerralla.

Vain vanhemmilta alkoholia saaneilla riski juopotella seuraavana vuonna oli 2,58-kertainen muihin verrattuna.

Aiemman tutkimuksen mukaan vanhempien sallima alkoholinkäyttö ei lisännyt juopotteluriskiä ja jopa vähensi juomisen riskiä ylipäätään. 1900 lasta seuranneiden tutkijoiden mukaan heidän tuloksensa eivät anna mitään näyttöä siitä, että vanhempien tarjoamat alkoholikokemukset suojaisivat lasta ongelmilta.

– Se on valitettavasti hyvää tarkoittava (teko), mutta ei kovin hyvä idea. Annat vain lapsillesi luvan juoda, aihetta tutkinut Rickhard Mattick kommentoi The Guardian -lehdessä.

Tutkimuksessa oli myös heikkouksia

Vanhemmiltaan alkoholia saaneista 18-vuotiaista 25 prosenttia myönsi juopottelevansa. Muita teitä juomaa saaneilla luku oli 62 prosenttia. Niillä 18-vuotiailla, jotka olivat saaneet alkoholia sekä vanhemmiltaan että muita teitä, luku nousi 81 prosenttiin.

Tutkimuksessa oli myös heikkouksia esimerkiksi siinä, että osanottajat saivat raportoida tekemisiään itse.

Tutkimus julkaistiin The Lancet Public Health -lehdessä. Tutkijat ovat saaneet rahoitusta, jonka avulla voivat jatkaa nuorten seuraamista 23-vuotiaiksi asti.

Mitä mieltä itse olet aiheesta?


***

7:44

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja