Mainos

Annan: Yhdysvalloille ei pidä antaa syytesuojaa

Yhdysvallat yrittää jälleen saada "YK:n hyväksymissä operaatioissa" toimiville amerikkalaisille sotilaille ja siviilihenkilöille syytesuojan Haagin tuomioistuimessa.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan suomii kovin sanoin Yhdysvaltoja sen pyrkimyksistä hankkia taas kerran sotilailleen syytesuoja Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa ICC:ssä. Annan vaatii, että YK:n turvallisuusneuvosto estää aikeet.

Yhdysvallat haluaa nyt kolmatta kertaa peräkkäin turvallisuusneuvoston uudistavan päätöslauselman, joka antaa "YK:n hyväksymissä operaatioissa" toimiville amerikkalaisille sotilaille ja siviilihenkilöille syytesuojan Haagissa toimivassa tuomioistuimessa. Suoja koskisi myös kaikki muita 94:ää maata, jotka eivät ole ratifioineet ICC:n perustamissopimusta.

-Yleinen erivapaus on väärin. Sen oikeudelliset perusteet ovat arveluttavat, eikä neuvoston pitäisi mielestäni hyväksyä sitä, Annan sanoi eilen. Hän tapaa neuvoston jäsenmaiden edustajat lounaalla tänään.

Annan huomautti, että syytesuojan antamisen ajoitus olisi erittäin huono ottaen huomioon Irakin viimeaikaiset vankiskandaalit.

-Näissä oloissa olisi epäviisasta vaatia tällaista erivapautta ja vielä epäviisaampaa olisi turvallisuusneuvoston myöntää sitä, Annan katsoi.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.