Andersson: EU:n pitää puuttua Suomen lakkolakeihin

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mielestä EU:n tulisi puuttua Suomen lakkolainsäädäntöön 0:52
Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mielestä EU:n tulisi puuttua Suomen lakkolainsäädäntöön.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mielestä EU:n tulisi puuttua Suomen lakkolakeihin. 

Andersson ehdottaa uutta EU-lainsäädäntöä, jolla turvattaisiin työntekijöiden lakko-oikeutta.

– Työntekijöiden oikeus kansallisiin ja ylikansallisiin lakkoihin tulee taata koko EU:ssa. Käytännössä se tarkoittaa EU-sääntelyä, jolla turvattaisiin työntekijöiden neuvottelu-oikeutta, ja oikeutta käyttää lakkoasetta tarvittaessa, Andersson sanoi tänään vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokouksessa.

Tällä hetkellä EU ei määrittele tarkkaan jäsenmaiden lakkolakeja tai lakko-oikeutta koskevia seikkoja, koska ne eivät kuulu EU:n toimivallan piiriin.

Lakko-oikeus on kuitenkin periaatteena turvattu muun muassa EU:n perusoikeuskirjassa ja Euroopan ihmisoikeussopimuksessa.

– Mielestämme Suomen tämänhetkinen tilanne osoittaa, miksi tarvitsemme myös eurooppalaista sääntelyä. Jos vielä oikeisto voimistuu Euroopassa, on odotettavissa lisää hyökkäyksiä työntekijöiden oikeuksia kohtaan, Andersson sanoo.

Vasemmistoliitto vastustaa Petteri Orpon (kok.) hallituksen työmarkkinatoimia. Hallitus on muun muassa rajaamassa poliittisten lakkojen keston enintään vuorokauteen, ja rajoittamassa suhteettomia myötätuntolakkoja.

Andersson: EU:n toimivallan pitäisi ulottua lakkolakeihin

Andersson ei pidä ongelmana sitä, että lakkolait eivät kuulu EU:n toimivallan piiriin. 

– Esimerkiksi palkka-asiatkaan eivät suoraan kuulu EU:n toimivaltaan, mutta kuluvalla kaudella on säädetty esimerkiksi vähimmäispalkkadirektiivistä, jossa on ikään kuin periaatteet koskien vähimmäispalkkoja jäsenmaissa. Eli kyllä keinoja on, jos löytyy halukkuutta.

Anderssonin mukaan lakko-oikeuden turvaaminen eurooppalaisella sääntelyllä on yksi vasemmistoliiton EU-vaalitavoitteista, jotka puolue julkaisee ensi viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat